Хрватска: У бејби храни има стакла?

Танјуг
Хрватска: У бејби храни има стакла?

Загреб -- Са хрватског тржишта је повучен производ “бебивита” због информације да су у тој кашици намијењеној одојчади у Аустрији и Немачкој пронађени дијелови стакла.

Министарство пољопривреде Хрватске извјестило је на својим интернет страницама да се производ “бебивита” - прерађена храна на бази житарица - млијечна кашица од гриза за одојчад након навршеног шестог мјесеца, повлачи са тржишта.

Повлачи се Bebivita Milchbrei Griess 600г/Бебивита прерађена храна на бази житарица - млијечна кашица од гриза за одојчад након навршеног шестог мјесеца, с роком трајања до 30. септембра 2014. и ознаком шарже 140790.

Министарство пољопривреде је повлачење наведеног производа објавило у својству националне контакт тачке у систему брзог узбуњивања за храну и храну за животиње (HR RASFF).

Како наводе, путем RASFF обавjештења примљена је информација од Европске комисије о присутности фрагмената стакла у предметном производу који се налази на тржишту Аустрије и Њемачке. Министарство, међутим, још нема података о дистрибуцији предметне робе у Хрватску.

Из превентивних разлога, Милер трговина Загреб д.о.о. спровела је повлачење тог производа из својих пословница у Хрватској, те о томе обавјестила Министарство пољопривреде.

У саопштењу Милер трговине Загреб наводи се како се дечја храна бренда “бебивита”, производаца Бебивита GmbH из Минхена повлачи с тржишта Хрватске због тога што су у два производа одређеног броја шарже и рока трајања пронађени комадићи стакла, што може проузроковати акутну опасност по здравље.

Из те трговине се извињавају купцима на насталим непријатностима, и позвали су их да наведени производ, купљен у Милер трговини Загреб врате у најближу Милер пословницу гдjе ће им бити враћен новац.

Повучен и фрутолино

Хрватска прехрамбена компанија Подравка саопштила је данас да је једна серија дjечије хране “лино фрутолино” од 200 грама, која је повучена због предострожности, дистрибуирана искључиво на тржишту Хрватске.

“Ријеч је о серији производа 22052013, контролног броја 0909, који се налази искључиво на тржишту Хрватске”, наводи се у саопштењу представништва те компаније у Београду.

Подсјећа се да је Подравка прије неколико дана ради мјере предострожности и додатних анализа производа, на препоруку Санитарног инспектората, донијела одлуку о привременом повлачењу тог производа који је употребљив до 22. маја 2014. године.

Истиче се да је Подравка одлучила да привремено повуче ту серију како би направила додатне анализе и потврдила исправност наведеног производа, иако је лабораторија те компаније за контролу квалитета утврдила да је производ у потпуности исправан, што је потврдила и независна анализа у акредитованој иностраној лабораторији, и то на више узорака исте серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана