Хрватска тврди: Таксе повећане искључиво ради заштите потрошача

Срна
Хрватска тврди: Таксе повећане искључиво ради заштите потрошача

Београд - Хрватска не сматра да је повећањем накнада за контролу увозног воћа и поврћа из трећих земаља прекршила Споразум о стабилизацији и придруживању /ССП/, рекли су у Министарству пољопривреде Хрватске за београдску "Политику".

Из Министарства су навели да није ријеч о ванцаринској баријери, већ о накнадама за инспекцијски надзор, које, према мишљењу Хрватске, "нису претјеране".


Истичу да детаљна контрола на границама кошта и захтијева шири обим посла, као и већи ангажман граничних инспектора.

"Одлука о висини накнаде за контролу усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима право је сваке државе чланице, те накнаду од 2.000 куна /270 евра/ не оцјењујемо претјераном у поређењу с другим државама чланицама", речено је у хрватском Министарству пољопривреде.

Као оправдање одлуке навели су искључиво заштиту потрошача, због чега је и донесен Правилник о инспекцијском надзору и контроли усклађености воћа и поврћа с тржишним стандардима, који се примјењује од 15. јула, навео је лист.

"Није ријеч о дискриминацији робе и трговаца, који долазе из сусједних и пријатељских земаља", истакли су у Министарству, додајући да се у том пропису ништа није мијењало у систему контроле и да је он уведен још 2013. године у складу са прописима ЕУ.

Хрватска је прије неколико дана усвојила мјере којима је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници, и, уз то, 22 пута повећала таксе при увозу ових производа из земаља које нису чланице ЕУ.

Званичници Србије осудили су те мјере и упутили ноту, односно захтјев да Министарство пољопривреде Хрватске у што краћем року контактира Министарство пољопривреде Србије, како би ситуација била ријешена.

Премијер Србије Ана Брнабић поручила је да очекује реакцију Европске комисије, уколико ово питање не буде ријешено у комуникацији два министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана