Хрватска тражи рјешење због гужви на границама

Танјуг
Хрватска тражи рјешење због гужви на границама

Загреб - Због увођења системских контрола граница, на основу Уредбе ЕУ у зони Шенгена, на свим граничним прелазима у Хрватској и Словенији забиљежене су огромне гужве, па се путници позивају на стрпљење и разумијевање.


На Брегани се, како преноси портал Индеџ.хр, чека преко три сата....

Возачима се савјетује да прије поласка на пут провјере своја документа и стање у саобраћају на граничним прелазима, избјегну путовање током викенда када ће због појачаног саобраћаја и гужве бити веће, да буду стрпљиви и следе упутства граничне полиције", саопштиле су надлежне службе у Хрватској.

Путници су веома незадовољни, а Клаус Нојс из Вајзбурга у Баварској, власник аутобуса, који већ 40 година доводи њемачке туристе на хрватски дио Јадрана, је ову ситуацију упоредио са оном из бивше Југославије.

"Овако је било у Југославији прије 35 година! Ово је и горе од старе Југославије! Ово је чиста глупост, ако мене питате. Чекамо овде већ сат времена, и то без икаквог разумног разлога. Па зар и ми и ви нисмо заједно у Европској унији", казао је он је Дојче веле.

Један веома разочарани Ријечанин је подсјетио да је досад границу прелазио тако што би му, каже, полицајци само махнули, без икаквог прегледа докумената."

Словенац Бојан Гале из Изоле, коме је због застоја на граници пропало једрење у Опатији, увјерен је пак да ће нова правила на граници уништити хрватски туризам.

Хрватска у Бриселу није успела да се избори да се системске контроле спроводе само на њеним, источним границама.

Иако чланица ЕУ од јула 2013. године, Хрватска још није дио шенгенског простора - нити ће у скорије вријеме то постати - тако да су се строже контроле вратиле на постојећу шенгенску границу, а то је хрватска граница са Словенијом.


Словеначка полиција притом инсистира на стриктном спровођењу Уредбе и не помишља на изузетке, који су иначе предвиђене у случајевима када дође до великих застоја.

Како је за Дојче веле објаснио Горазд Жнидарич, заповједник словеначке граничне полиције на прелазу Старод/Пасјак, словеначка страна предвиђа дејломично одустајање од строге контроле путника искључиво у случају највећих гужви, какве се, на примјер, очекују слиједећег викенда, уочи Ускрса.

И у тим случајевима, међутим, одустајање од детаљне провјере односиће се само оне путнике који напуштају Словенију, а не и на оне који у њу улазе.

Министар унутарњих послова Влахо Орепић рекао је у Конавлима да је полиција извјестила премијера Андреја Пленковића о проблемима на границама због строжег надзора и сугерисали сму да ова одлука оптерећује границу и погранична подручја, те да би одговорни у ЕУ требало то да промјене.

''''Ово је наметнута обавеза од Европског парламента и морамо то спроводити. Али изузетно су забрињавајућа извјештаји са границе. Полиција је већ реаговала, извјестила преемијера који већ ради по том питању. Покушавамо ово да искомуницирати с онима који су донијели овакве одлуке да би се промјенило стање'''', рекао је Орепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана