Хрватска: Штета у буџету 3,08 милијарди евра

Г.С.
Хрватска: Штета у буџету 3,08 милијарди евра

ЗАГРЕБ - Вирус корона причинио је трошак хрватском буџету у износу од 23 милијарде куна /3,08 милијарди евра/, рекао је данас министар финансија Хрватске Горан Марић. Он је на сједници Владе рекао да је ријеч о прелиминарним подацима.

Хрватски премијер Андреј Пленковић упозорио је да актуелна глобална ситуација са пандемијом вируса корона захтијева опрезан приступ да би се заштитила привреда и радна мјеста.

У уводном говору на сједници Владе, Пленковић је рекао да је циљ Владе био да туристичка сезона у овим околностима буде што боља како би се остварио привредни раст.

Пленковић је апеловао на опрез и у личним контактима, посебно када је ријеч о млађој популацији.

Он је оцијенио да је добро што је у Хрватској углавном ријеч о новозараженима са благим симптомима болести.

"Имамо само око 120 хоспитализованих и нешто више од 10 људи који су на респираторима. Та чињеница је врло битна. Морамо полако гледати ту дистинкцију између оних који су инфицирани и оних који су заиста обољели", рекао је Пленковић.

Министар здравства Вили Берош рекао је да хрватски здравствени систем још није оптерећен.

"Вирус је и даље међу нама и само ћемо одговорним понашањем задржати ситуацију под контролом", рекао је Берош и додао да је скоро петина људи заражена на окупљањима или дуж обале.

Он каже да је импортовано 111 обољелих особа, те да су вјерски објекти и радна мјеста занемариви као извор заразе, док је просјечна доб заражених 35 година.

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је да је од покретања е-виситора у Хрватску ушло око четири милиона туриста.

"Странци су нас перципирали као сигурну дестинацију", Божиновић.

Министр туризма Николина Брњац рекла је да Хрватска од почетка године биљежи 6,2 милиона долазака туриста, а највише их је било из Њемачке.

У наставку сједнице Владе, Пленковић је најавио обиљежавање Европског дана сјећања на жртве свих тоталитарних и ауторитарних режима 23. августа, када ће посјетити Голи оток.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана