Хрватска спроводи тајну истрагу о случају хапшења њених држављана у Замбији

Танјуг
Foto: Дневник.хр

ЗАГРЕБ - Хрватски МУП у координацији са Ускоком спроводи тајну истрагу у случају осам хрватских држављана, односно четири брачна пара који су ухапшени у Замбији, којима се на терет ставља фалсификовање документације за усвајање дјеце из ДР Когна.

Божиновић је оцијенио да је ријеч о врло специфичном и осјетљивом случају.

''Ријеч је о врло специфичном случају. МУП у координацији с Ускоком спроводи истрагу која је тајна. Увијек треба напоменути да се ради о врло осјетљивом питању с обзиром на то да укључује рањиву популацију, пре свега дјецу'', рекао је Божиновић новинарима у Сиску.

На питање има ли сазнања да је један од хрватских држављана у замбијској болници због маларије, Божиновић је рекао да у овом тренутку нема такву информацију, али је сигуран да Министарство спољних и европских послова има своје представнике на терену који могу одговорити на то питање.

''Сигурно да хрватским држављанима у Замбији није лако. Свако наше дипломатско представништво треба пружити конзуларну заштиту хрватским држављанима у иностранству.  Што се тиче судског поступка, он је у другом правном систему и у другој држави. Међутим, конзуларна заштита се подразумева и по Бечкој конвенцији о конзуларним односима. Сигурно је да сви дају све што могу у овом процесу, али је од првог дана било јасно да овај случај није једноставан'', рекао је Божиновић, пренијела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана