Хрватска спремна да обучава такозвану војску Косова

Срна
Хрватска спремна да обучава такозвану војску Косова

Београд - Хрватска се неће директно и конкретно укључивати у формирање такозване војске Косова, као што је то најавио претендент за премијера самопроглашеног Косова Аљбин Курти, али је спремна да пружи помоћ у обуци, пишу "Вечерње новости".

Позивајући се на добро обавијештене војне и политичке кругове у Загребу, лист наводи да ће Хрватска, ипак, ако Запад да зелено свјетло Приштини за трансформацију безбједносних снага у оружане, пружити помоћ, прије свега, у обуци.

Ови извори кажу да се Хрватска неће мијешати у однос Београда и Приштине, поготово када је ријеч о безбједносним питањима и да ће чекати да види шта ће се даље дешавати у реигону.

"Начелно, војна сарадња није искључена, али не долази у обзир да Хрватска на било који начин искаче у том смилсу. Све ће бити као до сада, па ће Хрватска војска отворити врата за школовање војника са Косова и повремено ће се организовати неке вјежбе", рекао је добро обавијештени војни стручњак.

Он је додао да обуку војника /самопроглашеног/ Косова финансира Хрватска, а предуслов је да знају хрватски језик.

"Разговара се и о куповини војне опреме из Хрватске, а више од тога не треба очекивати", навео је овај стручњак, који подсјећа да су хрватске фирме израдиле униформе за постојеће безбједносне снаге /самопроглашеног/ Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана