Хрватска: Смјена Линића увод у изборе?

Агенције
Хрватска: Смјена Линића увод у изборе?

Загреб - Бурни дани на политичкој сцени Хрватске након смјене Славка Линића с мјеста министра финансија. То је шести министар који је напустио владу Зорана Милановића.

Линић је међутим први министар којег је смјенио хрватски премијер, за разлику од осталих који су сами поднијели оставке или отишли на друге дужности.

Линићева смјена "висила је у ваздуху" већ неко вријеме након писања хрватских медија, посебно портала index.hr.

Али да ће до Линићевог одласка из министарства финансија доћи постало је јасно након што је Јутарњи лист јуче објавио текст о предстечајну нагодбу о винковачкој Спачви коју је дозволио Линић а којом је како се наводи оштетио буџет хрватске за 3,5 милиона евра."

"Ово је политичка одлука и питање његове смјене је техничко питање. Хоће ли Линић остати заступник у Сабору, то је његова одлука. За његовог наслиједника предложићу Лаловца, који је млад и образован човјек упућен у све ствари које се тичу државних финансијса", рекао је премијер Зоран Милановић и додао да је Линићу рекао да више нема његово повјерење и да не види како би могли наставити ову сарадњу.

Напетости на релацији Милановића и Линића избиле су на површину почетком године, са случајем Линићевог помоћника Бранка Шегона, а кулминирале недавном оставком директорке Пореске управе Наде Чавловић Смиљанец.

Прва Милановићева министарска постава доживјела је промјене свега стотинак дана након именовања, када је у априлу 2012. године први оставку на дужност поднео тадашњи министар поморства, саобраћаја и инфраструктуре Златко Комадина који је тај потез образложио нарушеним здрављем.

У јуну исте године оставку је поднијела и министарка заштите околине и природе Мирела Хол која је у писму премијеру тада навела да оставку подноси јер је непромишљеним меилом предсједнику Управе ХЖ Холдинга нанијела политичку штету влади. Милановић је тада поручио да му је жао због оставке, али је нагласио да је његова влада поставила стандарде којих ће се држати.

Холијева је касније формирала странку Одрживог развоја Хрватске (ОРаХ) која се веома добро котира у анкетама које ових дана спроводе маркетншке агенције.

Претпрошле године, средином новембра, оставку на дужност првог потпредсједника владе и министра привреде поднио је и Радимир Чачић након што га је Жупанијски суд у Капошвару осудио на годину дана и десет мјесеци затвора због изазивања саобраћајне несреће 2010. у Мађарској у којој су погинуле двије особе.

Вељко Остојић, чију је оставку на мјесто министра туризма премијер прихватио 9. марта 2013, изјавио је да је оставку поднио под притиском изазваним неутемељеним оптужбама и хајком великих размјера што му онемогућава да своју дужност обавља на професионалном нивоу.

Његова оставка услиједила је након што су медији објавили да ДОРХ испитује купопродају атрактивног земљишта крај Ровиња, чија је вриједност након урбанизације с милион куна порасла на 25 милиона куна, а у чију је куповину, урбанизацију и продају укључен министар Остојић.

Дужности потпредсједника владе разрешен је и Невен Мимица због одласка на дужност у Европској комисији.

Борис Лаловац, кога је премијер Милановић предлозио за новог министра финансија, досад је био Линићев замјеник.

Лаловац је рођен 1976. године у Сплиту, а дипломирао је 2000. године на Факултету за туризам и спољну трговину у Дубровнику. Магистрирао је на загребачком Економском факултету 2006. године. На отворену политичку сцену ступио је крајем 2011. године, као замјеник министра финансија, након побједе Кукурику коалиције на парламентарним изборима.

Годинама је предавач на загребачкој Високој школи за финансје и право Effectus, као и на Високој пословној школи Либертас, на којима предаје о финансијском извjештавању, ревизији и контролингу.

Славко Линић: Коментаре даје послије 25. маја

Славко Линић је рекао да прихвата одлуку премијера, али да не жели да је коментарише све док не прођу избори за Европски парламент 25. маја.

Линић каже да ни на који начин не жели да на тим изборима угрози шансе своје странке којој припада више од двије деценије. О свему, па и о односима са премијером говориће, обећава, након 25. маја, пренијели су хрватски медији.

Поновио је став да је у предстечајној нагодби Спачве све учињено по закону.

'Спачва' данас редовно послује, редовно плаћа своје обвезе и запошљава 600 људи. Све у њеној предстечајној нагодби учињено је по закону", рекао је Линић истакавши да око тог случаја не жели да полемише.

Премијерову одлуку о његовој смјени кратко је прокоментарисао:

""То је његова одлука на коју има право и ја је прихватам. Желим да поручим својој странци којој сам пуно дао у њеном стварању, да јој желим да успије и на изборима за ЕУ парламент. Управо зато не желим давати никакве коментаре до завршетка избора. Све што мислим рећи ћу након 25. маја зато јер желим успјех својим колегама и свом СДП-у", рекао је Линић захваливши сарадницима и новинарима на сарадњи".

Коментари актуелних министара и опозиције

Потпредседница владе и министарка социјалне политике и младих Миланка Опачић рекла је да је право сваког премијера да бира своје сараднике. Истог мишљења су и министри рада Мирандо Мрсић, управе Арсен Баук и унутарњих послова Ранко Остојић. Они су у Сплиту поручили да је смјена министра финансија Линића одлука премијера, који има на располагању мандате свих министара.

"Наши мандати су на располагању тако да је потез Милановића оно за шта премијер има овлашћење, а сасвим сигурно је да у влади влада разумијевање. Сигурно тај потез премијера иде за тим да нестане оно што се говорило око сукоба и свега осталог", изјавио је Мрсић новинарима и додао да је смјена Линића запараво „одличан потез" премијера.

Баук тврди да ће Линићев насљ1едник Борис Лаловац имати подршку свих колега.

"Премијер има право да бира своје сарадницке и ако изгуби повјерење у некога онда такву одлуку може донијети", рекао је Остојић.

Ипак, министар бранитеља Предраг Матић изненађен је сменом Линића и каже да није знао да ће се то данас догодити.

А предсједник ријечког СДП-а и ријечки градоначелник Војко Оберснел оцијенио је да је начин на који се премијер одлучио ријешити министра Линића "неочекиван поступак, нимало колегијалан и нимало људски".

"Нисам сигуран да ће након овога односи унутар наше странке остати једнаки, непомућени и стабилни. Изгубио сам повјерење у вриједност и важност комуникације унутар страначких тијела, у председниково поштовање према бази странке", истакао је Оберснел за кога медији кажу да је је шеф моћне и утицајне ријечке организације СДП-а.

Оберснел сматра да када премијер одлучи да смијени министра који је успио у свом ресору да начини највећи број реформи, који је од јавности најбоље оцијењени члан владе и препознат као вриједан радник - онда, по њему, мора се имати пуно снажнији и јаснији разлог од некаквих интрига и оних који безимени већ мјесецима ударају по министру финансија у медијима.

Предсједник опозиционог ХДЗ-а Томислав Карамарко смјену министра Линића назвао је врхунцем и епилогом дуготрајног сукоба између премијера и смијењеног министра који, како је рекао, доказује неозбиљност владе која је у процесу распадања.

"То доказује да је ова влада неозбиљна и није дорасла важности овог тренутка", изјавио је Карамарко споменувши извјештај Европске комисије да ће хрватски градјани у 2015. години живјети лошије. Зато је позвао владу да се мане луксуза и да међусобне обрачуне и препуцавања ради преко леђа градјана.

"То је влада која производи афере и по систему 'држите лопова' стално упире прстом у ХДЗ", казао је и додао како је ХДЗ прошао своју катарзу и да је вријеме да то почну и друге странке.

Бивша премијерка и независна посланица Јадранка Косор је за хрватски портал Index.hr рекла да је Линић био један од најпопуларнијих министара, а да је нетрпељивост између њега и Милановића трајала је већ дуже вријеме. Још увијек није јасно колико су оправдане сумње у повезаност Линића у афери која га сумњичи да је оштетио државни буџет за 27 милиона куна (3,5 милиона евра).

"Познавајући Линића ја сам увјерена да ће доћи до преслагавања унутар СДП-а, и да ће многи који су досад постављали питање када ће бити смијењен Линић, сада питати ко ће смијенити Милановића унутар странке. Мислим да су парламентарни избори врло близу, но било би лоше када би били када и предсједнички", рекла је Косорова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана