Хрватска - Словенија: Пресуда Арбитражног суда ове године

Агенције
Хрватска - Словенија: Пресуда Арбитражног суда ове године

Загреб - Арбитражни суд требао би ове године донијети коначну пресуду о граничном спору Хрватске и Словеније, али би до обостраног коначног усклађивања закона и документације о разграничењу могло протећи и више година, оцјена је члана словеначког стручног тима за арбитражу Симоне Дреник.

Она је истакла да у року од шест мјесеци треба примијенити одлуку која се тиче јурисдикције на спорном подручју.

"Евиденције нису јединствене ни у Хрватској, ни у Словенији, па ће за усклађивање требати много више од пола године", рекла је Дреникова у разговору за Словеначку новинску агенцију /СТА/.

Она је навела да ће након коначне пресуде Арбитражног суда бити потребно основати и билатералну комисију Словеније и Хрватске за демаркацију, која ће се бавити техничким провођењем разграничења на копну, што би могло трајати и до 10 година, јер је копнена граница дуга око 670 километара.

"Очекујемо да ће арбитри границу на копну одредити што прецизније, како би било што мање могућности за несугласице и додатне интерпретације", рекла је Дреникова.

Главни интерес Словеније ипак је одређивање границе на мору, при чему Љубљана сматра да су арбитражним споразумом судије добиле мандат да одреде контакт Словеније с међународним водама.

Двије земље склопиле су 2009. године Споразум о арбитражи у складу с којим Арбитражни суд одлучује о току морске и копнене границе Хрватске и Словеније, о вези Словеније с отвореним морем и о режиму употребе релевантних морских подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана