Хрватска се није суочила са усташком прошлошћу

Срна
Хрватска се није суочила са усташком прошлошћу

Београд - Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је да се Хрватска није суочила са својом геноцидном и усташком прошлошћу, а такву поруку послали су и хрватски званичници који нису сматрали за потребно да на обиљежавање Дана устанка против фашизма у Србу барем пошаљу своје изасланике.

Линта је навео да је политика Независне Државе Хрватске /НДХ/ била јасна - једну трећину Срба побити, једну трећину покатоличити, а једну трећину насилно протјерати.

Он је истакао да је Дан устанка против фашизма - 27. јул 1941. године велики историјски догађај и датум, када је српски народ масовно устао против великог зла и злогласне НДХ.

“Српски народ је тог дана организовао почео оружану борбу да се спасе од физичког уништења. У тој оружаној борби учестовала су оба антифашистичка покрета”, рекао је Линта, који је јуче у Србу присустовао обиљежавању Дана устанка и 11. Личком вишебоју.

Линта, који је и предсједник Савеза Срба у региону, подсјетио је да проусташке снаге величанствени устанак у Србу називају четничко-партизанским “дернеком” и почетком покоља и геноцида над хрватским становништвом, што је безочна лаж која се шири у хрватској јавности.

Линта је у име Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону положио вијенац у част српским устаницима и страдалом српском народу у геноцидној НДХ, саопштено је из Савеза Срба у региону.

Организатори народног збора у Србу били су Српско народно вијеће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана