Хрватска: Сава надвисује села и до 4 метра

Танјуг
Хрватска: Сава надвисује села и до 4 метра

Посавски Подгајци -- Стање на угроженим и поплављеним подручјима у жупањској Посавини и даље је озбиљно јер ниво ријеке Саве још надвисује нека села и до четири метра.

"На подручју Рајевог Села, ријека Сава још увијек улази и плави тај дио Посавине, а из Рачиноваца излази. Међутим, имамо проблем на југу те области, у Строшинцима у које вода долази с подручја Јамене у Србији", рекао је у Посавским Подгајцима командант Хрватске копнене војске Драгутин Репинц.

Репинц је упозорио и да војска понекад наилази на отпоре мјештана при евакуацији и апеловао да се наредбе слушају.

По његовим ријечима, у дијелу Посавских Подгајаца видљиво је да вода пада.

Додао је да је тешко рећи колико је расквашен насип који је Сава прије три дана пробила код Рајевог Села и Рачиноваца, али је процјена да је ријека на срушеном насипу још увијек највјероватније метар и по виша од подручја у које истиче."Ријека Сава је на неким подручјима чак четири метра виша од појединих села", казао је.

Иначе, поводом поплава, које су у Хрватској угрозиле 30.000 грађана, за сутра је најављена ванредна сједница Владе.

Катастрофална поплава погодила је подручја уз Саву у Вуковарско-сремској и Бродско-посавској жупанији, при чему су након пробијања савског насипа најтеже страдала мјеста жупањске Посавине.

По досадашњим подацима, двије особе су изгубиле живот, становништво поплављених села је евакуисано, а дјелимично су евакуисана и насеља која су угрожена ако попусте већ расквашени насипи.

Влада је јуче прогласила катастрофу за подручје Вуковарско-сремске жупаније, што значи да се одбраном од поплава тог подручја руководи са државног нивоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана