Хрватска шаље бацаче ракета и специјалце би да обуздају Русију

Агенције
Хрватска шаље бацаче ракета и специјалце би да обуздају Русију

Загреб - Хрватска ове године у Пољску шаље вишецевне бацаче ракета, а идуће године у Литванију осам борбених оклопних возила и 120 припадника „Тигрова".

Операцију  Enhanced Forward Presence воде Американци, сједиште јој је у Пољској, а тамо су већ амерички, британски и румунски војници.

Хрватска би већ ове године требало да се укључи у операцију НАТО-а „Енхендс форвард презенс" под америчком командом, чије ће сједиште бити у пољском граду Ожишу. Ријеч је о мултинационалној вјежби под командом САД у чијем ће саставу уз америчке војнике бити британски и румунски војници.

Како пише „Јутарњи лист", на захтјев америчкое команде тој вежби би требало да се придружи и једна хрватска батерија самоходних вишецевних ракетних бацача (ВБР) „СВЛР 122БМ-21 град". Једну батерију чине ова три ВБР састава. Америчка страна сматра да би им СВЛР 122 добро дошао као ватрена подршка пјешачким јединицама. Према незваничним информацијама, три ВБР састава заједно са посадама требало би у Пољску да буду упућена крајем године, али то прво треба да одобри Сабор Хрватске.

У близини града Ожиша налази се велики војни полигон на којем би требало да се изведе мултинационална вежба. Посебност те локације је што се налази око 70 километара од „зоне Сувалки" и око 140 километра од Калињинграда, руске енклаве унутар Европске уније у којој је највјероватније смјештено нуклеарно оружје. „Зона Сувалки" дијели руско подручје Калињинграда и руског савезника Бјелорусију, и то на потезу од 60 километара.

Војни стручњаци, на које се лист позива, већ дуго упозоравају да ако Русија крене у конвенционалну или „хибридну" акцију против једне балтичке државе, на том подручју врло лако може партнерима у НАТО-у да пресјече могућност доставе оружја и војника преко града Сувалкија.

Неколико мјесеци послије доласка у Пољску, хрватска ојачана пјешачка чета требало би да буде упућена у Литванију, такође у склопу операције НАТО-а „Енхендс форвард презенс". Ријеч је о мултинационалној вјежби у којој би требало да учествује 1.200 војника из Норвешке, Холандије, Белгије, Луксембурга, Француске, Хрватске и водеће земље Њемачке. Јединица би требало да буде смјештена код литавског града Рукле, гдје се налази велики војни полигон. Први војници из белгијског контингента прошлог су мјесеца већ стигли у Руклу.

У Министарству обране Хрватске још не откривају детаље учешћа хрватских војника у тој операцији.

Према незваничним информацијама, у Литванију би била упућена ојачана пјешачка чета са око 120 војника. Ријеч је о припадницима прве чете „Тигрова". Заједно са „Тигровима" у Литванију би било упућено осам борбених оклопних возила „патрија КРО" и највјероватније одређени број возила МРАП.

Та информација потврђена је у врху Оружаних снага Хрватске, преноси "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана