Хрватска: Референдум за дефинисање брака?

Aгенције
Хрватска: Референдум за дефинисање брака?

Загреб - Удружење У име породице прикупило око 380.000 потписа за расписивање референдума како би се брак у Хрватској дефинисао као животна заједница жене и мушкарца.

Они желе да се та дефиниција брака нађе у Уставу Хрватске.

Референдум, према закону може да буде расписан ако то затражи десет одсто од укупног броја бирача, а према посљедњем попису у Хрватској око 3,7 милиона бирача.

Претходно, међутим, треба да буде спроведена одређена законска процедура која подразумјева и провјеру прикупљених потписа.

Један од представника удружења У име породице Жељка Маркић изјавила је на конференцији за новинаре да су волонтери удружења од 12. до 19. маја прикупили довољан број потписа за расписивање референдума иако су их, како је рекла, 50 пута дивљачки напали. Сви напади су пријављени полицији, а највише их је било у Ријеци и Загребу.

Из удружења су негирали тврдње дјела јавности да прикупљање потписа финансира Католичка црква у Хрватској. Подршку акцији дали су селектор фудбалске репрезентације Хрватске Игор Штимац и атлетичарка Бланка Влашић, као и контроверзни пјевач Марко Перковић Томпсон.

Премијер Зоран Милановић изјавио је да је дефинисање брака у Хрватској потпуно споредно питање, али да једна "агресивна група води културни рат". Додао је да ће референдум бити расписан, ако је прикупљен довољан број потписа.

Поједини правници и политичари упозорили су да би расписивање таквог референдума представљало задирање у људска права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана