Хрватска: Рат метеоролога због невремена

Агенције
Хрватска: Рат метеоролога због невремена

Загреб - Послије изостанка невремена у Хрватској, тамошњи метеоролози ушли су у прави вербални рат око тога ко га је најавио и ко је крив за панику.

Средином прошле седмице хрватски медији пренијели су најаву метеоролога да се за викен спрема до сада незапамћено невријеме.

У Загребу су чак уведене посебне мјере, организовано је склањање аутомобила грађана у подземне паркинге тржних центара како не би били оштећени ако падне град, а грађани су упозоравани како да се понашају.

Нако што је невријеме изостало, директор Државног хидрометеоролошког завода Иван Чачић назвао је чланове Удружења “Crometeо” надриметеоролозима и окривио их за панику која је настала када су се најављивали велику олују које није било.

- Погрешно је пренесена информација ДХМЗ-а. Проблем је у томе што медији дају простор “Crometeу”, а они су само заљубљеници у метеорологију. Било је то лажно алармирање надриметеоролога. Ово је добра прилика да се стане на крај надриструци, рекао је Чачић.

Чачић је још додао и да у озбиљним земљама само овлашћене институције могу издавати упозорења и да у Јужноафричкој Републици иде у затвор свако ко неовлашћено даје упозорења.

Удружење “Crometeо” оштро је осудило ову изјаву.

- Директор ДХМЗ-а нас је оклијеветао, а тиме и понизио све метеорологе ентузијасте у Хрватској. Својом изјавом Чачић је омаловажио наш мукотрпан и привржен рад чији је циљ развој хрватске метеорологије, одгворио је “Crometeо”.

И у Србији се поводом најаве невремена огласио Републички хидрометеоролошки завод, али не због других метеоролога већ због појединих медија који су произвољним тумачењем метеоалрама такође најавили велко невријеме у Србији којег није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана