Хрватска прва у ЕУ по броју умрлих на милион становника

Срна
Хрватска прва у ЕУ по броју умрлих на милион становника

ЗАГРЕБ - Хрватска је у протеклих седам дана била прва по броју умрлих од вируса корона у земљама ЕУ са 73 преминула на милион становника, а слиједи је Бугарска, која је имала 68 смртних случајева на милион становника, пише „Јутарњи лист“.

Загребачки дневник пише да то потврђује заблуде о мањој опасности омикрон соја, као и да су прошлоседмични подаци Завода за статистику дали реалну слику онога шта је вирус корона учинио у Хрватској у протекле двије године јер је само у 2021. умрло 63.611 особа или 12.000 више него у години пред епидемију.

Из Завода су навели да је од марта 2020, кад је почела пандемија, до децембра 2021. порастао број умрлих за 16,9 одсто у односу на петогодишњи просјек за тај период, односно умрло је 16.146 више грађана Хрватске.

Према подацима Државног завода за статистику, лани су у Хрватској умрла 31.724 мушкарца и 31.887 жена.

-То значи да су, у односу на годину пред епидемију, умрла 6.372 мушкарца и 5.445 жена више, што је посљедица пандемије која траје више од двије године. Али, те црне бројке могле су бити, ипак, знатно мање фрустрирајуће да су се грађани Хрватске вакцинисали као грађани већине земаља ЕУ - пише „Јутарњи лист“.

Дневник додаје да број умрлих у посљедњих седам дана то потврђује, па тако, на примјер, Холандија, упркос великом броју заражених, није забиљежила ниједну смрт због ковида 19, Њемачка је имала 10 умрлих, Аустрија, која је увела обавезну вакцинацију, 11 смртних случајева, а Шведска, Шпанија, Португалија и Данска имали су двадесетак преминулих на милион становника.

-Све су то земље са високим процентом вакцинације, што очигледно даје резултате - наводи се у тексту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана