Хрватска пружа руку Србима

Агенције
Хрватска пружа руку Србима

Пула - Предсједник Хрватске Иво Јосиповић отворио је у Пули Српски културни центар и том приликом рекао да Хрватска жели да буде земља у којој ће свако моћи да афирмише своју културу.

Истовремено, додао је, Хрватска је спремна и да пружи руку људима добре воље па тако и пријатељима из Србије.

Јосиповић је рекао да се ради о важном простору за српску мањину у Пули и Истри, који говори о Истри као мултикултуралној средини, а о Хрватској као домовини која жели "да сви грађани, независно од вјере и нације, уживају права и слободе".

Српски културни центар, који је отворен у четвртак увече, смјештен је у згради у центру града, а у непосредној је близини Вијећа српске националне мањине.

- Културни центар је сам по себи мјесто гдје се размјењују идеје и креативност, добре поруке и добре вибрације. Стога сам сигуран да ће и Српски културни центар у Пули бити мјесто гдје ће добре вибрације и пријатељства, заједнички живот те мир и сарадња наћи своје мјесто - закључио је Иво Јосиповић.

Изасланик предсједника Србије Јасмина Митровић-Марић је рекла да овај центар мора постати отворено мјесто за окупљање свих грађана Истарске жупаније, као и за туристе.

- Све се може затворити и отворити, али путеви културе никада не могу бити затворени, ту нема рампи ни препрека, ту нема царине, већ путујемо сви заједно - рекла је Митровић-Марић и додала да управо у том разумијевању и културном суживоту види идеју овог културног центра "гдје су сви добродошли".

Бројним гостима и званицима обратили су се и истарски жупан Валтер Флего те пулски градоначелник Борис Милетић, који су истакли да су "различитости највећа вриједност овога краја".

Фестивал

Отварањем Српског културног центра у Пули почео је овогодишњи Фестивал српске културе у Истри, који организују Координација Срба у Истри, Клуб Срба Истарске жупаније и жупанијско Вијеће српске националне мањине. Као и сваке године досад, бројни културни програми обиљежиће овогодишњи фестивал.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана