Хрватска протјерује српског дипломату (ВИДЕО)

Срна
Хрватска протјерује српског дипломату (ВИДЕО)

ЗАГРЕБ - Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изјавио је данас да је савјетник Амбасаде Србије у Загребу проглашен персоном нон грата, што је реципрочан одговор на ранију одлуку Србије да протјера првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду.

Грлић Радман је рекао да је амбсадору Србије у Загребу Јелени Милић уручена нота у којој се наводи да савјетник у Амбасади мора да напусти територију Хрватске.

Он је навео да првом секретару у Амбасади Хрватске у Београду није речено због чега је проглашен за персону нон грата.

"Ми не знамо разлоге одлуке и тим више је то забрињавајуће. Предвидјели смо ескалацију, али не и овакав радикалан потез. То није уобичајено", рекао је Грлић Радман на конференцији за новинере у Загребу.

Коментаришући писање српских таблоида да је хрватски дипломата протјеран под оптужбама за шпијунажу, Грлић Радман је рекао да разлози званично нису саопштени, а да су остало спекулације.

"Ово нисмо очекивали, од Србије смо очекивали пружену руку. Србија је тако поступила, ми смо само одговорили реципрочно", рекао је Грлић Радман.

Министарство спољних послова Србије прогласило је јуче Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Хрватске у Београду, за персону нон грата јер је током професионалног ангажовања у Србији грубо изашао из оквира дипломатских норми и прекршио Бечку конвенцију, саопштено је из овог министарства.

Из хрватског Министарства спољних и европских послова потом су саопштили да ова одлука Србије представља корак ка погоршању односа и даљој дестабилизацији осјетљивих регионалних политичко-безбједносних прилика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана