Хрватска продужила рок за подношење захтјева за држављанство

Tанјуг
Foto: гс

ЗАГРЕБ - Хрватска влада одлучила је да продужи рок за подношење захтјева за држављанство за још годину дана.

Рок за подношење захтјева за држављанством по важећем закону истиче 1. јануара наредне године, али пошто је пандемија многима отежала подношење захтјева, рок је продужен за још годину дана.

Ову одлуку, влада је донијела прихватањем измјена Закона о хрватском држављанству, због великог броја захтјева за хрватским држављанством на основу Закона који је ступио на снагу 1. јануара прошле године и отежаних услова њиховог подношења усљед пандемије.

„Пандемија је у дипломатским мисијама и конзуларним представништвима отежала подношење захтева па је велики број особа онемогућен у подношењу захтева у прописаном року па се он продужава“, рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Хрватско држављанство поријеклом могу стећи према закону и особе старије од 21 године рођене у иностранству, чији је барем један родитељ у тренутку њиховог рођења био хрватски држављанин.

Исто вриједи и за особе рођене од 8. јануара 1977. до 8. октобра 1991. којима су у тренутку рођења оба родитеља имала хрватско држављанство, али им је у евиденцији о држављанству уписано друго држављанство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана