Хрватска прекршила Уговор о Европској унији

GS
Foto: Unsplash

Предсједница хрватске опозиционе странке Одлучност и праведност (ОиП) Каролина Видовић Кришто представила је захтјев Европској комисији и тужбу суду ЕУ на основу става берлинског Универзитета Хамболт, који је, како тврди, указао на то да је власт у Хрватској прекршила Уговор о Европској унији.

Експертиза на коју се странка ОиП позива је "Правна анализа оптужби против кршења начела владавине права у Хрватској", коју је израдио професор с Правног факултета у Берлину, Ханс-Петер Швинтовски, тврдећи да се у Хрватској не користе правни механизми који су доступни грађанима Европске уније.

"Модел владања хрватском државом готово 25 година гласи – блокирај правосуђе, да то правосуђе не смије да спроводи законе, и корумпирај и уцијени медије, да се о лоповлуку јавно не говори", изјавила је данас кандидаткиња за Европски парламент Катарина Видовић Кришто.

Наводи да се у траженом извјештају анализира "случај афере Ина, избор компромитованог судије Ивана Турудића за главног државног тужиоца, случај Павла Вујновца и ППД-а, блокирано правосуђе и корумпирање медија, као и случај крађе приликом избора новог сазива Хрватског сабора" и указује на директну повреду закон о Европској унији.

"Када би Андреј Пленковић, Зоран Милановић или Борис Вујчић били Аустријанци или Чеси они не би били на својим садашњим функцијама већ би били процесуирани. Ова експертиза документује и да се њиховој бахатој политици, а на основу европског права, може стати на крај и то до могућности одузимања личне имовине због наношења штете хрватским грађанима", чуло се на представљању експертизе, пренијела је Хина.

Стога ће у ОИП-у, каже, користити механизме које Хрватској као чланици ЕУ стоје на располагању, с циљем да се у Хрватској закони почну примјењивати као и у другим државама ЕУ те ће према подацима из документа некадашњег декана Правног факултета у Берлину, покренути поступке пред мјеродавним тијелима Европске комисије, али и пред Судом Европске уније у Луксембургу.

"Хрватски грађани знају како стварно живе, колико су им ниске плате, а колико високе цијене, колико су често злостављани на радном мјесту, како их судови не штите или како судови, скупа с ХНБ-ом, помажу лихварским агенцијама. Дакле, Пленковићу, Милановићу или Јандроковићу се може одузети лична имовина зато што кршећи законе наносе штету хрватским грађанима", поручује предсједница ОиП-а.

Такође позива припаднике академске заједнице, као и Католичку цркву да се изјасне о том документу, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана