Хрватска послала писмо ЕК и Арбитражном суду

Танјуг
Хрватска послала писмо ЕК и Арбитражном суду

Хрватска влада послала је Европској комисији и Арбитражном суду за гранични спор са Словенијом писмо с појединостима везаном за аферу "арбитража".

Како преноси Хина, скандал је избио у сриједу кад су хрватски медији објавили транскрипте који показују да су се словеначки судија при Арбитражном суду и словеначка дипломатска представница договарали о изношењу аргумената и лобирању код других судија у поступку о граници између Словеније и Хрватске.

Члан Арбитражног суда Јернеј Соколец и опуномоћена представница за праћење арбитраже Симона Дреник у међувремену су дали оставке, а суд је након тога објавио да ће наставити поступак кад се попуни његово мјесто.

У хрватској влади сматрају да је то формалан, "технички" одговор на ситуацију кад суд остане без једног арбитра, а да није проговорио о суштини проблема, преноси Хина.

Стога су послали писмо у којем образлажу најновије догађаје, заједно са свим линковима на спорне снимке и транскриптима разговора словеначких званичника, сазнају хрватски медији у Министарству спољних и европских послова.

Хрватска сматра да би Арбитражни суд требало сам да се распусти јер је због скандала словеначке стране толико компромитован да се његова одлука не може прихватити као законита.

У Банским дворима кажу да суд има "кратак рок за дјеловање" и одговор очекују прије ванредне седнице Хрватског сабора коју су затражили влада и неколико парламентарних странака, наводи Хина.

Европска комисија посредовала је у постизању Арбитражног споразума између Хрватске и Словеније 2009. којим су деблокирани хрватски приступни преговори, подсјећа Хина.

У међувремену, словеначки премијер Миро Церар је након затвореног састанка с лидерима политичких странака, изјавио да ће Словенија у предвиђеном 15-дневном року именовати новог националног судију у арбитражни суд.

Након што је ранији словеначки судија Јернеј Секолец због познате афере одступио, арбитражни суд позвао је Словенију да именује новог, пренијела је Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана