Хрватска помјера старосну границу за одлазак из војне службе

Танјуг
Foto: Влада Републике Хрватске

ЗАГРЕБ - Министарство одбране Хрватске упутило је у јавну расправу приједлог измена Закона о служби у Оружаним снагама којима се за војнике и морнаре старосна граница за стицање права на одлазак из службе подиже са садашњих 45 на 50 година.

У промјене Закона се иде зато да би сви војници након завршетка своје војне службе имали право да оду у пуну пензију, стоји у обрзложењу овог приједлога, преноси загребачки Јутарњи лист.

 Без обзира на то што војници имају бенефицирани радни стаж, на примјер, припадници гардијских бригада, морнари или војни полицајци за сваких 12 месеци проведених на дужности стичу 15 месеци пензионог стажа, док се пиротехничарима или војницима који служе у мировним мисијама у страним земљама сваких 12 рачуна као 18 мјесеци пензионог стажа, неким припадницима Оружаних снага војна служба по сили закона престаје прије него што успију да скупе довољно стажа како би одмах по одласку из војске могли да активирају право за одлазак у пензију, пише лист.

Измјена Закона је предложена по хитном поступку да војници којима ће војна служба завршити већ 31. децембра ове године не би остали без права на пензију.

Подизање старосне границе за престанак војне службе с 45 на 50 година очито ће бити упамћен као један од првих потеза у мандату Ивана Анушића, који је на дужност министра одбране ступио пре мање од мјесец дана.

Одлука да војници пет година дуже остају у служби неће помоћи само њиховом лакшем остваривању права на одлазак у пензију, већ ће помоћи и Оружаним снагама које се суочавају са све слабијим интересом за улазак у војну службу.

"Тренд је такав да опада интерес и за добровољно и за свако друго служење у Хрватској војсци, у складу са свим оним околностима које нису специфичне само за Хрватску, него и за све државе свијета. Морамо јачати сигурност, а сигурност се јача кроз квалитетну Хрватску војску. Материјална права су кључна кад се говори о мотивацији и регрутацији нових војника", рекао је  Анушић само седам дана након ступања на нову дужност, подсјећа загребачки дневник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана