Хрватска полиција напала и псовала фоторепортере на граници са Србијом

blic.rs
Хрватска полиција напала и псовала фоторепортере на граници са Србијом

Шид - На граници Србије и Хрватске, Бапска - Беркасово, око 12:30 сати догодио се инцидент када је хрватска полиција одузела опрему једном фоторепортеру АФП-а из Србије, Андреју Исаковићу, као и једном британском фриленсеру.

Осим њих двојице, хрватски полицајци напали су и сниматеља Ал Џазире Бошка Бранковића и екипу Ројтерса, као и једног фриленсера из Енглеске.

Напад хрватских полцајаца, како за "Блиц" прича Исаковић, дошао је изненада и без икаквог повода.

- Све се одиграло на брежуљку, у ораницама, одакле се види група миграната у једном багрењаку на српској територији. Стајао сам тамо, чак нисам ни фотографисао. Апарат сам држао испред себе и покрио сам га како бих га заштитио од кише. Двојица хрватских полицајаца из кордона који је стајао десетак метара даље, кренула су ка мени и почели да вичу: "Ево га још један! Шта ти ту тражиш?" Било је и псовки. Док сам извадио легитимацију и рекао им да радим за АФП, они су ми већ тражили да извадим картице из камере. Кренуо сам да се удаљавам, али су они потрчали за мном. Проклизао сам по блату, они су ме стигли, ухватили, оборили и отели ми камере. Мислим да су намеравали да их поломе, али су оне пале у блато. Устао сам и кренуо ка камерама, али их је један од полицајаца дохватио пре мене и бацио у воћњак на хрватској територији - прича Исаковић за "Блиц".

Он додаје и да су нападачи одмах брже-боље на лице ставили заштитне маске, како их касније не би евентуално препознао. Покушао сам касније да од хрватских полицајаца добијем камере назад, али безуспешно.

- Сви, па и њихов командир, правили су се луди. Он је чак рекао да то сигурно нису "његови момци" урадили, али да ће ми помоћи ако их препознам, што је било немогуће - прича Исаковић.

Послије извесног времена, на лицу мјеста појавила се и српска гранична полиција. Замолили су Исаковића да их одведе тачно на мјесто гдје је био нападнут.

- Одвео сам их на тај брежуљак и показао им где су ме оборили. У неверици су ме питали да ли сам сигуран да је то тачно то место. Када сам им потврдио, само су кратко прокоментарсиали: "Па то је наша територија" - наставља Исаковић.

Хрвастки полицајци су чак и тада били прилично безобзирни, па су, без обзира на присуство српске граничне полиције прелазили граничну линију и контролисали неке мигранте, због чега је реаговао и командир српске патроле, поручивши им да се врате на своју територију.

И Бранковић из Ал Џазире каже за "Блиц" да ничим није провоцирао полицајце и да не зна шта их је изреволтирало да напардну прво фоторепортере АФП-а и Ројтерса, а затим и њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана