Хрватска полиција блокирала пролазе, избјеглице чекају

Танјуг
Хрватска полиција блокирала пролазе, избјеглице чекају

Загреб - Хрватска полиција блокирала је пролаз избјеглицама које су покушале да у ту земљу уђу из Србије, како би ишле ка западној Европи новом рутом кроз Словенију.

То је услиједило након што је Мађарска затворила гранични прелаз са Хрватском.

Избјеглице су наишле на хрватску полицију на пољу кукуруза на граници између Србије и Хрватске, којим су прелазиле од средине септембра.

И док је 3500 избјеглица крочило на тло Словеније, више од 5000 људи, који се тренутно налазе у хрватском избјегличком кампу Опатовац, чека полазак за Словенију.

"Кампови су пуни сад, и сад не знамо, чекају бусеве, чекају влак да крене, пошто су сад затворили границу са Мађарском, па иде мало спорије". рекла је волонтерка у Опатовцу Лара Јакуб.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Словеније, Боштјан Шефиц, изјавио је да је ситуација за сада задовољавајућа, али да је проблем то што Хрватска жели да Словенија дневно прими 5.000 избјеглица.

Он је рекао да Аустрија у коју Словенија превози избјеглице, може да прими само 1500 људи дневно и да је "неприхваљиво" да 10 дана у Словенији остане 35.000 људи.

Рута којом избјеглице долазе у Аустрију преусмјерена је са истока на југ земље.

"Након затварања границе између Хрватске и Мађарске, као што смо и очекивали, стигао је велики број избјеглица у нашу земљу, више од хиљаду само у посљедњих неколико сати", навели су полицијски званичници.

Словеначка Служба за заштиту и спасавање наводи да та земља тренутно располаже са храном и помагалима којима пет дана може да обезбједи више хиљада избјеглица и миграната у транзиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана