Хрватска подвалила Америци лошу кинеску муницију

Blic.rs
Хрватска подвалила Америци лошу кинеску муницију

Војни односи Хрватске и Сједињених Америчких Држава могли би да буду поремећени због пропуста који се догодио у Оружаним снагама и Министарству одбране у реализацији уговора о продаји 1,25 милиона метака команди америчких снага за Европу.

Оружане снаге САД оптужују Министарство одбране Хрватске за покушај продаје муниције која не одговара њиховим стандардима, и тако им подвали метке кинеске производње за које су изричито нагласили да их не желе, сазнаје "Јутарњи лист". У Оружаним снагама том листу је потврђено да је дошло до неугодне ситуације с америчким партнерима, као и да се надају да неће наштетити даљњој војној сарадњи двије земље.

Због настале ситуације, генерали предлажу да се америчким партнерима упути извињење, док се истовремено спроводи истрага како би се установило како је дошло до тога да су Американцима испоручени меци кинеске производње.

Сукоб након прегледа

Према информацијама "Јутарњег листа", представници америчке војске прошле године затражили су да прегледају залихе разне врсте наоружања и муниције у складиштима хрватске војске. Након прегледа обављеног на љето прошле године, америчка страна је за потребе запоједништва америчких снага у Европи (US EUCOM) наручила 2,5 милиона комада метака калибра 12,8 џ 108 мм. Ријеч је о муницији за тешке снајпере и машинке. Хрватска војска овај метак користи за машинку "НСВ" која је саставни део наоружања тенка М-84.

Оружане снаге су ту наруџбину могле да испуне, али ју је америчка страна накнадно преполовила на 1,25 милиона комада. Припадници америчке војске су прошле године прегледали муницију, након чега су, задовољни њеним квалитетом, с Хрватском потписали уговор вредан близу пет милиона евра.

Муниција је прикупљена и прошлог мјесеца ускладиштена на локацију код Ријеке. У складиште долази америчка војна делегација да би прегледала робу прије испоруке. Како сазнајемо, амерички официр тада је утврдио како 90 посто муниције не задовољава америчке стандарде, као и да је дио метака кинеске производње. Након тога одбија да обави примопредају муниције. Након таквог закључка америчког официра, америчка страна хрватској страни шаље огорчене дописе. Из америчког комамнданта за Европу стиже допис да не желе муницију од Хрватске. У све се укључила и америчка амбасада у Загребу, из које такође стижу поруке садржаја пуног горчине. Укратко, Американци се осјећају преваренима.

Ко је крив?

У Оружаним снагама признају како је ријеч о њиховом пропусту те да се у Заповедништву спроводи истрага да би се утврдило како се кинеска муниција нашла у понуди. Саговорници "Јутарњег листа" тврде како је након интензивних кондултација америчка страна ипак прихватила да се кинески меци замјене другима, те да се цијели пакет са 1,25 милиона метака отпреми у америчкој команди за Европу. Према њиховим ријечима, проблем ипак није дошао на политички ниво, што је добро за Хрвате, већ је ријишен "војном дипломатијом".

Као што је познато, ово није први пут да су Сједињене Државе тражиле наоружање и муницију из хрватских војних складишта. Велика операција чишћења неперспективног наоружања и муниције обављена је прије неколико година, када су хрватско оружје и муниција у америчкој организацији завршили у рукама сиријских побуњеника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана