Хрватска почела слање 14 хеликоптера Украјини

Г.С.
Хрватска почела слање 14 хеликоптера Украјини

ЗАГРЕБ - Хрватска је почела операцију слања 14 транспортних хеликоптера у Украјину.

Дванаест хеликоптера МИ 8 МТВ-1 и два хеликоптера МИ 8 Т издвојени су из Оружаних снага те су кренуле припреме за њихов транспорт, јавља Јутарњи лист.

Према доступним информацијама, више хеликоптера у овом тренутку налази се у просторима Зракопловно-техничког центра у Великој Горици, гдје његови запосленици рјешавају све потребне техничке припреме. Дио хеликоптера је у хангарима, а тренутно су два на вањском дијелу ЗТЦ-а.

Између осталог, с хеликоптера се скидају све постојеће ознаке, по потреби се мијења истрошени материјал, долијева уље итд. Због недостатка простора у ЗТЦ-у, преостали хеликоптери налазе се на војном дијелу аеродрома Плесо и у Лучком.

Процјене су да ће хеликоптери бити спремни за транспорт за отприлике десет дана. Седам хеликоптера биће дијелом растављено те ће их транспортовати копненим путем, а преосталих седам одлетјеће у Пољску.

Наиме, свих 14 хеликоптера биће пребачено у Пољску, одакле ће их прослиједити у Украјину. Претпоставка је да ће хеликоптери с већим ресурсима одлетјети у Пољску док ће они с мање ресурса бити пребачени копном. Након одласка ових хеликоптера у Украјину хрватске ваздушних снаге имаће на располагању десет транспортних хеликоптера МИ 171Сх и четири хеликоптера Блек Хоук.

Хрватска Влада на све је податке о војној помоћи Украјини ставила ознаку тајности те је немогуће добити службену потврду ове информације. Донацију 14 транспортних хеликоптера још је у новембру прошле године потврдио премијер Андреј Пленковић, али без других детаља.

С друге стране, предсједника Зорана Милановића прије два мјесеца јако је наљутила чињеница да Влада договара донацију хеликоптера те је рекао да му из Министарства одбране нису објаснили како ће се ти хеликоптери надомјестити. 

“Не дам мукте”, поручио је тада Милановић. Прије два дана је пак прилично незаинтересовано на питање кад ће хеликоптери у Украјину одговорио: “Немам појма.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана