Хрватска планира увођење војног рока: Ево ко ће га морати служити

GS
Foto: вечерњи.хр

Министар одбране Хрватске Иван Анушић данас је на конференцији за медије, прилично јасно дао до знања да се стварно планира увођење обавезног војног рока, преносе хрватски медији.

"Ускоро ћемо имати три приједлога, односно, три сценарија дужине војног рока. Идући тједан бисмо то требали имати. Након тога упутит ћу то на увид премијеру и предсједнику па с премијером договарати даљње кораке, како и на који начин, и од када проводити војни рок", рекао је он.

"У овом тренутку нећемо о трајању. Невјеројатно је да јавност више занима колико ће трајати умјесто какав му је смисао. Ове године га нећемо стићи проводити јер је потребан озбиљан инфраструктурни захват. То је велики логистички и финанцијски пројект. Није то успутни посао, то је озбиљан посао и треба га добро припремити. Кад крене, не смије бити никаквих застоја", додао је и одговорио је и на питање ко ће све морати служити војни рок.

"Сви војни обвезници, а тамо ће научити војне вјештине. О дужини нећемо лицитирати. Из моје перспективе, три мјесеца су сасвим довољна за усвојити основне војне вјештине. Како и на који начин ће оружане снаге представити модел, не могу говорити", рекао је министар.

"Постоји нешто што се зове баратање убојитим средствима. Након тога постоји и један дио који се односи на знање, тактику, примјењивање тактике у одређеним ситуацијама, било да се ради о обрани, нападу… Постоји и трећи дио – физичка припрема. За то је довољно три мјесеца, чак и ако сте у потпуној физичкој неприпремљености. За тај се период може постићи да од некога тко не може претрчати 50 метара, може отрчати 30 километара с опремом", навео је Анушић.

Он је додао да, "кад говоримо о онима који би ишли у обуку, то је око 17.000 младића".

"Зато кажем да то није посао који се може направити за мјесец дана, то је посао који треба озбиљне припреме. Наравно, могу се јавити и жене, но обавеза као таква за њих не постоји. Постоји и призив савјести, што значи да особа која се на њега позове, не мора служити војни рок. Зато, порадити на мотивацији", додао је Анушић и истакао да је "за очекивати отпор овој идеји".

“Бит ће га. Имали смо анкете и 73 посто било је за, 27 посто није било. Морамо бити свјесни да није војни рок само нешто што усмјерава човјека за евентуални будући сукоб. Није његова сврха само одлазак у рат, него да се ресоцијализира на специфичан и другачији начин, да се навике које су лоше можда промијени и прихвати неке друге. Од спавања на вријеме, неимање лаптопа уз себе, пуштања лоших навика и прихваћања добрих навика. Не бих рекао да ће их то одгојити, али та искуства и приступ ће им свакако помоћи за живот пред њима. Војна изобразба нема алтернативе, или је имамо или је немамо, цивилна заштита то не може замијенити. У случају војне угрозе, сви мушкарци од 18 до одређених година су војни обвезници, могу бити мобилизирани, имали војну изобразбу или не. С њом ће бити свакако лакше", рекао је Анушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана