Хрватска оснива најмоћнију тајну службу

Агенције
Хрватска оснива најмоћнију тајну службу

Загреб - Хрватска планира оснивање посебне канцеларије за антитерористичко дјеловање по узору на мађарски Центар за антитероризам (ТЕК) или британску Команду за борбу против тероризма у склопу Скотланд јарда.

Како сазнају медији у Загребу, тиме ће Хрватска добити нову најмоћнију обавјештајну службу.

Како се наводи, та канцеларија има и велике сличности са највећом америчком обавјештајном агенцијом ЦИА, а у њој би биле обједињене обавјештајне, истражне и оперативне противтерористичке дјелатности, које су данас разбацане по неколико агенција и министарстава.

Сигурносно-обавјештајна агенција (СОА), антитерористичке јединице МУП-а, као и посебни агенти за истраге могућих терористичких напада тако би били у једној посебној канцеларији, која би за циљ имала спречавање терористичких напада, а за најгори сценарио, ако дође до напада, имала би спреман брзи одговор који би га зауставио.

Наравно, постојала би и компонента задужена за истрагу и хватање могућих сарадника терориста како би хрватско правосуђе могло процесуирати све одговорне.

Извор из хрватског МУП-а казао је да се истражују начини за побољшање безбједносног система Хрватске, што значи да је план у прераној фази да би излазили у јавност са конкретним информацијама.

Медији подсјећају да Хрватска тренутно има неколико јединица специјалне полиције, врхунски опремљене и још боље обучене, али је њихово вријеме реакције на могући терористички напад релативно дуго.

На недавном представљању нове стратегије националне безбједности министар Дамир Крстичевић појаснио је да ће "систем безбједности који Хрватска развија и побољшава свим грађанима гарантовати да Хрватска у било којем тренутку може чврсто, снажно и јасно реаговати и одговорити на било коју опасност".

Добро обавијештени кругови наводе да ће нова служба бити "једна од најопаснијих на овим просторима".

Брза реакција

Детаље о оснивању канцеларије немогуће је сазнати, наводе медији и додају да је тешко замислити да би хрватске јединице специјалне полиције могле да дођу на мјесто напада у року од осам минута. Наиме, толико је требало лондонским специјалцима да дођу на лондонски мост током недавног терористичког напада. У року од додатних 20 секунди тројица нападача су била мртва, али је нападачима чак и тих осам минута било довољно да убију осморо и тешко ране још готово педесет особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана