Хрватска: Омбудсманка против референдума o ћирилици

Танјуг
Хрватска: Омбудсманка против референдума o ћирилици

Загреб - Заштитница људских права у Хрватској Лора Видовић противи се одржавању референдума о службеној употреби језика и писма националних мањина.

Она сматра да би евентуална измјена Уставног закона о правима националних мањина значила недопустиво смањење њихових права.

Вуковарски ветерани сакупили су крајем прошле године потписе којим траже организовање референдума о званичној употреби српског језика и ћирилице у том граду.

Они се противе да се српски и ћирилица прогласе званичним језиком и писмом и захтјевају промену Уставног закона тако што би се цензус за примјену закона подигао са садашње једне трећине на обавезних најмање 50 одсто припадника мањинског народа на подручју једне територије и града да би стекли то право.

Она је на то упозорила и предсједника Сабора Јосипа Леку. У писму Сабору Видовићева је позвала парламент да Уставном суду поднесе захтјев да се изјасни да ли је садржај референдумског питања у складу са Уставом.

Видовићева је навела да као неко ко је задужен за промоцију и заштиту људских права и слобода, јасно и недвомислено има став да је због личног значаја мањинских права у модерној Хрватској важно да не дође до предложене промјене Уставног закона о правима нациоанлних мањина, пренијела је Хина.

"Исто тако, наглашавамо да поступак одлучивања о овом питању мора бити спроведен у складу с постојећим прописима, поштујући начело владавине права, које је једна од највиших вриједности уставног поретка и захтјева да се друштвени живот заснива на унапред прописаним правним правилима која су општа, предвидљива и извјесна", навела је.

Лора Видовић је указала на то да је важно одговорити на легитимна очекивања грађана који се залажу за одржавање референдума, који су дали потписе за референдумску иницијативу и чије уставно право на непосредно одлучивање због тренутно постојеће правне несигурности не сме бити доведено у питање.

У писму Сабору је наведено и да у пракси Уставног суда, на подношење захтјева за утврђивање је ли садржај референдумског питања у складу с Уставом овлашћен једино Хрватски сабор, а не и други овлашћени. Стога је, додаје се веома важно да Хрватски сабор искористи то своје овлашћење, навела је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана