Хрватска од поноћи улази у Шенген и уводи евро

Срна
Хрватска од поноћи улази у Шенген и уводи евро

ЗАГРЕБ - Хрватска од поноћи улази у Шенген и уводи евро умјесто куне која је више од 28 година била у употреби као службени новац.

Шенгенски простор обухвата територије 26 европских земаља и функционише као подручје једне државе, са традиционалним контролама за оне који улазе и излазе из подручја, али без унутрашњих граничних контрола.

Хрватској се од поноћи укидају граничне контроле на копненим и поморским граничним прелазима, а од 26. марта на аеродромима.

Осим тога, Хрватска ће од поноћи постати 20. чланица еврозоне, а куна ће остати равноправно средство плаћања до 14. јануара.

Предсједник Европске комисије Урсулом фон дер Лајен рекла је да Хрватска може бити поносна на улазак у еврозону и шенгенско подручје јер ће то привући инвестиције, помоћи у стварању радних мјеста и расту привреде, а могла би да постане и европско чвориште енергије из обновљивих извора.

-Хрватска овиме довршава своју пуну европску интеграцију - рекла је Фон дер Лајенова.

Фон Дер Лајенова долази у посјету Хрватској на Нову годину, на дан када се подижу рампе и укидају контроле на граници са Словенијом и Мађарском и када се у оптиецај уводи заједничка европска валута - евро.

Министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић рекао је да је улазак у шенгенски простор један од највећих хрватских политичких успјеха од уласка у ЕУ.

Улазак Хрватске у највећу свјетску зону без граничних контрола, са око 420 милиона становника, Божиновић је оцијенио и главним европским бенефитом те замајцем развоја, посебно у пограничним крајевима од Истре, преко сјеверозападне Хрватске до Славоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана