Хрватска: Обрађено 99% - ХДЗ 59, СДП ИДС 59 мандата, Вучић честитиао ХДЗ-у

Агенције
Хрватска: Обрађено 99% - ХДЗ 59, СДП ИДС 59 мандата, Вучић честитиао ХДЗ-у

Загреб - Хрватска државна изборна комисија на свом сајту објавила је да је ажурирала до сад 99,9 одсто грасачких листића. Према тим прелиминиарним резултатима ХДЗ-ова коалиција освојила је 59 одсто гласова (ХДЗ-у су прибројана 3 мандата из дијаспоре), СДП-ова коалиција 56 (59 са 4 ИДС-а), МОСТ 19, ИДС 3, ЖИВИ ЗИД 1, ХДССБ 2, Бандић 2, Успјешна Хрватска 1

 

Објава првих резултата парламентарних избора у Хрватској, према којим ХДЗ има највише освојених мандата означила је почетак славља у штабу Домољубне коалиције.

Трешти музика, сви скачу и пјевају "вечерас је наша фешта, нека нас (премијер Зоран) Милановић чује" и нико и не помишља да Томислав Карамарко неће саставити нову владу.

Хрватске заставе као и заставе странке те узвици "Хрватска, Хрватска", "Побједа! Побједа!", орили су се у пуној дворани "Глобус" након објаве првих неслужбених изборних резултата.

Први на листи у првој изборној јединици Жељко Рајнер за ХРТ каже да је ово значајна побједа над СДП-овом коалицијом.

"Истина, МОСТ има значајан резултат, то је скуп личности с различитим погледима, али ти погледи су слични нашима. Коалиција? Причекаћемо коначне резултате, па ћемо видјети...", порука је Реинера, док Гордан Јандроковић додаје да ће разговарати са свима који желе промјене у Хрватској.

У сред еуфоричне атмосфере у шабу ХДЗ-а директорка кампање Јосипа Римац поручује да ће резултати још расти и да очекују још неколико мандата, минимално 68.

МОСТ: Ми ћемо контролисати већину у Сабору

Лидер странке Мост независних листа Божо Петров није се вечерас јасно изразио о могућности подршке водећим странкама у Хрватској за формирање владе.

"Са садашњих 16 мандата ми смо вјероватно они који ће контролисати већину у Сабору, без обзира из које ће странке бити мандатар за формирање владе", рекао је Петров за Нову ТВ.

Он је изразио увјерење да ће Мост остати хомоген без обзира на различите профиле листа и појединаца који су окупљени у тој новој партији на хрватској политичкој сцени.

Петров је неколико пута поновио да на тој странци лежи велика одговорност, а на питање да ли рачунају на министарске или премијерску функцију, одговорио да нису ушли у изборну трку због позиција.

Он није желио да се изјасни ко би био бољи премијер – актуелни предсиедник владе и лидер Социјалдемократске партије (СДП) Зоран Милановић или лидер Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко.


Функционер Живог зида Иван Вилибор Синчић изразио је задовољство резултатима излазних анкета, према којима је његова странка освојила три мандата, па очекује да ће службени резултати превагнути у њихову корист, а поновио је и да коалиција с СДП-ом или ХДЗ-ом "не долази у обзир".

Иако им резултати излазних анкета предвиђају само два саборска мандата, у ХДССБ-у су изразили увјерење да ће им коначни резултати омогућити формирање клуба заступника у новом сазиву Хрватског сабора, преноси Хина.

Вучић честитао Карамарку побједу на изборима

Предсједник Владе Србије Александар Вучић честитао је предсједнику ХДЗ-а Томиславу Карамарку побједу на парламентарним изборима одржаним у Хрватској.

"Упућујем Вам искрене честитке на изборним резултатима које је Ваша странка остварила на парламентарним изборима. Надам се да ће ваш изборни успех допринети бољој сарадњи и стабилизацији политичких и економских односа у региону", наводи се у честитки премијера Вучића лидеру ХДЗ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана