Хрватска објавила мјере за ублажавање таласа поскупљења

Танјуг
Foto: Arhiva

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић и министри објавили су мјере помоћи због таласа поскупљења, посебно када је ријеч о цијенама енергената.

. Смањује се ПДВ на низ производа и услуга. Са 25 одсто на пет одсто смањује се ПДВ на гас од 1. априла 2022. до 31. марта 2023. године, а са 25 на 13 одсто за топлинску енергију трајно. Смањује се и ПДВ на храну, и то са 13 на пет одсто за свјеже месо и рибу, јаја, воће, поврће, јестива уља и масти, дјечију храну, трошкове у пољопривреди, саднице, гнојиво и пестициде, те са 25 на пет одсто на маслац и маргарин. Смањује се и ПДВ на хигијенске улошке и тампоне и то са 25 на 13 одсто.

Смањује се и ПДВ на улазнице за спортске, културне и остале приредбе са 25 и 13 на пет посто. "Пакет који данас представљамо вриједан је 4,8 милијарди куна (око 637 милиона евра). Рађен је систематски, у кординацији свих министарства и тијела. Односи се на домаћинства, фирме и пољопривреднике.

Универзалан је, усмјерен је на све кориснике. Односи се на смањење рачуна за домаћинства, за пореско растерећење, једнократне накнаде за пензионере, посебан програм за рибаре...", рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана