Хрватска нуди своје луке за извоз украјинског жита

Танјуг
Хрватска нуди своје луке за извоз украјинског жита

ЊУЈОРК - Хрватска је понудила своју жељезничку мрежу и луке у Јадранском мору за транспорт украјинског жита алтернативним рутама, након руског блокирања Црноморске иницијативе за жито, изјавио је хрватски државни секретар за политичка питања Франо Матушић на састанку Генералне скупштине УН, током отворене министарске дебате о ситуацији на привремено окупираним територијама Украјине.

"Хрватска је спремна да помогне у проналажењу нових рута за украјински извоз житарица. Међу могућим алтернативним правцим су хрватске жељезнице и луке у Јадранском мору", рекао је он, преноси Укринформ.

Према ријечима хрватског државног секретара, одлука Русије да не продужи споразум изазива пријетњу глађу у многим дијеловима свијета.

Матушић је у свом говору напоменуо да је Хрватска од првих дана руске инвазије поручила да стоји уз Украјину и њен народ и да је спремна да подржава Украјину онолико дуго колико је потребно.

Предсједник Владимир Зеленски рекао је раније да би иницијатива за жито могла да функционише без учешћа Русије и да повлачењем из споразума о житу Русија нарушава сопствене споразуме са Турском и УН, јер Украјина нема споразуме са Русијом, подсјећа украјинска агенција.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана