Хрватска: Ниво Саве опада, пријети опасност од зараза

Агенције
Хрватска: Ниво Саве опада, пријети опасност од зараза

Загреб - Ниво Саве на поплављеним подручјима на истоку Хрватске полако опада, али је и даље тешко у жупањској Посавини гдје се ради на одбрани угрожених мјеста и насипа.

Усљед високих температура и изливања септичких јама пријети опасност од зараза, па је ограничен улазак на поплављена подручја.

На подручја се улази у посебној одјећи, а код излаза се и људи и возила дезинфикују, преносе локални медији и наводе да је Министарство пољопривреде Хрватске  позвало ветеринаре и студенте те струке да се пријаве за помоћ поплављеним подручјима.

Министар здравља Рајко Остојић данас је потврдио да није проглашен карантин у поплављеним подручјима Славоније, истичући да је стање на том подручју озбиљно, али под контролом.

Према његовим ријечима, стање на поплављеним подручјима Славоније такво је да је по први пут у историји хрватске државе он као министар здравља донио мјеру заштите од епидемије, што се није догодило никада раније, чак ни у рату.

"Што се тиче здравствене ситуације раде се увиђаји и за сада нема знакова груписања болести. Дакле, према најновијим подацима нема назнака потенцијалне епидемије, али се спроводе мјере - дезинфекција и дератизација", истакао је Остојић.

Министар здравља је најавио да ће га почетком седмице у Загребу посјетити колега из Федерације БиХ ради "једне усуглашене координисане акције о могућностима, између осталог, и дезинфекције".

Када је ријеч о пропустима током временских непогода, хрватска полиција истражује зашто је пукао насип код Рајевог Села, који је обновљен прије само 4 године.

Због пуцања тог насипа поплављено је више села, а евакуисано више од 11.000 мјештана. У поплавама су погинуле двије особе.

"Хрватске воде" су саопштиле да је полиција заплијенила сву документацију везану за ојачавање насипа код Рајевог Села.

Након што је насип пукао, у јавности се појавило више теорија о разлозима зашто се то десило. Премијер Зоран Милановић је у неколико наврата рекао да до пуцања није требало да дође и затражио истрагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана