Хрватска нија тражила изручење генерала Ђукића

Танјуг
Хрватска нија тражила изручење генерала Ђукића

Загреб - Хрватска до сада није тражила изручење пензионисаног генерала бивше ЈНА Борислава Ђукића, ухапшеног по хрватској потерници 19. јула у Тивту.

Генералов адвокат Зоран Беговић је за београдске медије рекао да хрватско правосуђе до сада није доставило документацију са наводима за које дјело оптужује генерала, ни да ли се против њега води поступак у Хрватској.

Ђукић (66) је у затвору код Подгорице од 19. јула, када је ухапшен на аеродрому у Тивту због сумње да је током рата у бившој Југославији починио ратни злочин на територији Хрватске.

Ђукићев адвокат је изостанак реакције државних органа приписао годишњим одморима и казао да се до краја августа или почетком септембра очекује реакција надлежних.

Беговић је саопштио да је суду у Подгорици достављен став пензионисаног герерала да он "неће имати фер и поштено" суђење у Хрватској, те да му је тамо "угрожен живот".

"Генерал је лошег здравственог стања и из више разлога не би било добро дозволити његово изручење Хрватској", додао је Беговић.

Према наводима Документационог центра Веритас, иста хрватска оптужница поред Ђукића, терети и генерала Ратка Младића, тадашњег команданта 9. Книнског корпуса ЈНА.

Према документацији Веритаса, Ђукић је као командант 221. моторизоване бригаде 9. Книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перучи на реци Цетини.

Према истом извору од експлозије је порушен торањ на брани и направљена велика материјална штета, док су потапање бране спречили радници ХЕП-а.

Поптпуно потапање бране, како се наводи, угрозило би 50.000 становника градова Сиња, Триља и Омиша смјештених низводно од Цетине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана