Хрватска не обезбјеђује небо Црне Горе

Танјуг
Хрватска не обезбјеђује небо Црне Горе

Подгорица -- Начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драган Самарџић изјавио да та држава није постигла никакав договор с Хрватском о заштити црногорског ваздушног простора.

Он је, како преносе данашњи подгорички медији, рекао да ће Црна Гора коначну заштиту свог неба решавати у сарадњи са NATO, односно када буде чланица тог колективног система безбjедности.

Влада Црне Горе је почетком септембра дала сагласност да Министарство одбране потпише споразум са Хрватском, БиХ и Македонијом о изради Студије о заштити ваздушног простора, која ће се, прије свега, односити на развој радарских и против-ваздушних система.

““Та информација је злоупотребљена у разним медијима и дата је дезинформација да је постигнут договор да ће наше небо обезбјеђивати хрватска авијација. Студију ради надлежна NATO агенција, а да би се израдила морали смо да имамо једну нацију која је из састава NATO, која ће представљати наше интересе пред тим савезом. Првобитно је било предвиђено да то буде Албанија, али је она одустала, па се јавила Хрватрска”“, казао је Самарџић.

Он је додао да се студија уопште не бави тиме ко ће и да ли ће неко обезбјеђивати црногорско небо. “Надам се ћемо касније, када будемо чланица NATO, то рјешити на сличан начин као што је урадила Албанија или Словенија”, навео је начелник Генералштаба ВЦГ.

Самардџић је подсјетио да словеначко небо обезбјеђују италијански авиони, а албанско наизмјенично италијански и грчки.

““Још једна дезинформација се често понавља - да Словенија плаћа силне милионе за обезбјеђење свог неба Италији. Ми смо разговарали са колегама из Словеније и они су нам казали да Италија то ради бесплатно. Како ће се обављати обезбјеђење нашег ваздушног простора, то је, прије свега, ствар политичког договора”“, казао је Самарџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана