Хрватска након преласка на евро: Грађанима сметају кованице, цијене још увијек прерачунавају у кунама

Анадолија
 Хрватска након преласка на евро: Грађанима сметају кованице, цијене још увијек прерачунавају у кунама

Раздобље двојног оптицаја куне и евра, могућност плаћања у обје валуте, које је трајало прве двије седмице 2023. године, завршено је данас, на што се хрватски грађани привикавају јер многи још увијек у глави евре прерачунавају кунама, а посебан проблем за многе представља велик број кованица које је донијело увођење евра, јавља Анадолија.

Загребачки пензионер Зоран Јурић сматра како евро спада међу највеће валуте свијета и како је добро да је Хрватска дио тако велике и снажне монетарне заједнице.

- Једини проблем којега сам примијетио посљедњих дана је да се у евре јако добро разумијем, али у центе врло слабо, никако да њима овладам. Тако да сам апсолвирао евре, али центе нисам. Очекујем да ће у 2023., како је свијет ушао у рецесију, рецесија бити присутна наредних седам година. Немојте мислити да је рецесија лагана ријеч, имали смо рецесију 2001. и 2008. године. Свијет улази у једну црну финансијску рупу која ће потрајати седам година и бити ће јако тешка. Мислим да су сви Хрвати све куне већ замијенили и да јако мало остало, углавном ситних куна - каже Јурић.

Сматра добром одлуку Владе Републике Хрватске да се у сљедеће двије године куне могу на једноставан начин замјењивати у пошти и пословницама ФИНА-е.

Још увијек се прилагођава

Иво Врљић, продавач поврћа на загребачкој тржници каже како су купци, али и трговци још увијек у фази прилагођавања.

- Људима је у глави још увијек куна и онда се прерачунава је ли нешто скупо или није. У бити, сада је једноставније јер су мањи износи, али дођемо на исто. Једино је проблем што има пуно кованица. Без обзира што су куне данас истекле, ако неко дође и у осмом мјесецу и плати ми кунама, ја ћу их узети макар три сата чекао у Хрватској народној банци да их замијеним - сматра Врљић.

Инжињер у пензији Бошко прелазак на евро види као једноставну ствар.

- Једноставна ствар, из џепа извучем евре и платим еврима умјесто кунама. Није ми жао куне, а са ситнишем већ и Европи имају проблема. Све испод 10 центи треба избацити и бит ће једноставно - каже Бошко.

Купци позитивнији

Динка, продавачица на тржници сматра како је купцима прелазак на евро по дојму позитивнији него трговцима.

- Купци купују, они визуално купују јефтиније. Ако је нешто било 15 куна сада је два евра, и онда ту двојку поистовјећујемо с кунама и мислимо да је то јефтиније. Дословно сам збуњена, имам осјећај да су ми отели те куне. Куна ће ми сигурно бити параметар цијелу годину. Осјећам се збуњено, сада сам сиромашнија - поручује Динка.

- Посљедње куне јуче сам хтјела потрошити на сладолед, јер је то нешто слатко - каже Динка.

Упозорава како су цијене у трговачким центрима у односу на прошлу годину на неким артиклима порасле и више од 30 одсто, но тврди како су на тржници цијене остале исте.

Давор Слукан Дадо, пензионисани ветеран, каже како се на евро одавно навикнуо.

- Немам техничких проблема с евром јер ми је жена странкиња. Она познаје евро, а ја сам схватио, након 26 година ове државе у којој живим, колико сам сиромашан. Бавим се културом, култура у Хрватској не постоји, као хрватски борац ја се нисам за ово борио, а евро као такав – код нас не успијева ништа па неће ни евро - сматра Дадо.

Европа није за нас, ми смо за Европу, закључује Дадо.

- Треба ми времена да се навикнем на евро, пуно кованица у новчанику, али свакако смо с разлогом увели евро па то би требало добро функционирати иако се у политици све то може добро контролирати. Смета ми што су се цијене повисиле одмах након што су еври дошли, мислим да би се то требало ускоро регулисати - оцјењује загребачки студент филма Роко Рагуж.

- Жао ми је куне јер цијели живот имамо куне, када смо као клинци добили 10 куна да си одемо купити сладолед или слаткише. Сада, кад се добије евро, то је једна мала новчаница - закључује Роко.

Куне је могуће замијенити до краја 2023. године у свим банкама, пословницама Хрватске поште и ФИНА-е, а од 1. јануара 2024. у Хрватској народној банци (ХНБ).

Хрватска пошта и ФИНА ће у року од 12 мјесеци од дана увођења евра, то јест до 31. децембра 2023., мијењати кунску готовину за евро готовину по фиксном курсу конверзије по којем је 1 евро = 7.53450 куна.

Замјена се проводи без накнаде, а у једној трансакцији може се замијенити највише 100 новчаница и 100 кованица куна.

ХНБ почиње мијењати готов новац куне за готов новац евра 1. јануара 2024., без накнаде, по фиксном курсу конверзије. Мијењаће кованице куне и липе до 31. децембра 2025., а новчанице куне без временског ограничења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана