Хрватска најгори члан ЕУ

Агенције
Хрватска најгори члан ЕУ

Брисел - Хрватска има најлошије прогнозе од свих држава чланица Европске уније, саопштила је јуче Европска комисија (ЕК).

Комисија као објашњења за лоше прогнозе наводи велике акумулиране спољне и унутрашње неравнотеже, слабо пословно окружења и тржиште рада. Спољња потражња би требало да да позитиван допринос због повећања извоза робе и у нешто мањој мјери услуга.

ЕК је повећала процјену пада хрватске привреде у овој години са претходних 0,6 на 0,7 одсто, док би стопа незапослености могла порасти са лањских 17,3 на 17,7 одсто.

Европска комисија у јуче објављеним јесењским прогнозама предвиђа пад хрватског бруто домаћег производа (БДП) за 0,7 одсто у овој години, док би сљедеће године требало благо да расте за 0,2 одсто, што је такође смањена процјена у односу на претходну прогнозу о расту за 0,7 одсто.

- Након шест година рецесије очекује се да ће Хрватска сљедеће године имати маргинално позитиван раст - наводи Европска комисија.

Дефицит би ове године требало да износи 5,6 одсто БДП-а, док је прошле године износио 5,2 одсто. Буџетски дефицит би, према прогнозама Комисије, требало да сљедеће године благо падне на 5,5 одсто. Комисија упозорава на негативне фискалне ризике, попут нагомиланих заостатака у здравственом сектору и могућих додатних трошкова у другим секторима, попут образовања и саобраћаја. Комисија такође упозорава да у односу на ове пројекције раста постоје негативни ризици због несигурности у домаћој политици, посебно у вези са одгађањем структурних реформи.

Главни економиста Сплитске банке Социете Генерале Здеслав Шантић каже да ће идуће године Влада морати да направи додатни напор да би смањила дефицит и испунила захтјеве Комисије у оквиру Процедуре прекомјерног дефицита.

- То је јако тешко очекивати у изборној години - истакао је Шантић.

Стопа незапослености требало би да се благо повећа са прошлогодишњих 17,3 одсто на 17,7 одсто ове године. Хрватски јавни дуг ове године могао би достићи 81,7 одсто БДП-а, сљедеће 84,9 одсто, а 2016. године 89 одсто БДП-а.

Еврозона

Европска унија је оштро снизила прогнозе привредног раста еврозоне за ову и идућу годину, упозоравајући да Француска и Италија и даље представљају проблем за посусталу европску економију. Европска комисија наводи да ће економија осамнаесточлане монетарне уније у 2014. порасти свега 0,8 одсто, уместо раније очекиваних 1,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана