Хрватска: На снази нови кривични закон

Танјуг
Хрватска: На снази нови кривични закон

Загреб - У Хрватској је јуче на снагу ступио нови кривични закон који уводи казне за више кривичних дјела која до сада нису била санкционисана и пооштрује казнену политику.

Њиме се уводе казне за неисплаћивање зарада или за објесну вожњу, што до сада није био случај.

Највиша казна за нарочито тешка кривична дјела продужена је с 40 на 50 година затвора, а рокови застаријевања за најтежа кривична дјела продужени су са 30 на 40 година.

За разлику од досадашњег закона који је за посједовање дроге за личну потрошњу прописивао казну до шест месјеци затвора, сада ће се таква дјела кажњавати прекршајно и то новчаном казном од 5.000 до 20.000 куна (663,12 до 2.652,52 евра), а моћи ће да се изрекне и мјера обавезног лијечења или рад за опште добро.

Производња дроге, па макар то била и једна стабљика индијске конопље и даље је кривично дјело. Казна за производњу, продају или посредовање у купопродаји дроге повећана је с 10 на 12 година затвора, а најтежа, 15-годишња казна предвиђена је за оног ко учествује у продаји дроге дјеци, у школи, у близини школе или у кривичној установи.

Неисплаћивање плата, дјела плате или неуплаћивање доприноса постали су кривично дјело, осим ако послодавац не може да исплати плату, јер за то на рачуну нема новца или њиме не може да располаже. За то кривично дјело предвиђена је затворска казна до три године, а од ње се може ослободити онај ко накнадно уплати заостале плате.

Тајна приликом исповјести поново је због споразума с Ватиканом постала неповредива, али исповједници морају пријавити припремање кривичног дјела за које су сазнали на исповјести.

Кривична дјела везана уз сексуално искоришћавање дјеце убудуће ће морати да пријаве и чланови породице починиоца, а рокови застаријевања за таква дјела, умјесто од почињеног кривичног дјела, теку од пунолетности жртве.

Ново кривично дјело је и обијесна вожња на путевима, односно угрожавање живота због кршења саобраћајних прописа, вожње под утицајем дроге или најмање 1,5 промила алкохола у крви, вожње у забрањеном смјеру, претицање колоне на непрегледном мјесту или возећи 50 километара на сат изнад дозвољене брзине. Та ће се кривична дјела кажњавати с три године затвора.

Онај ко пред другим за неког изнесе чињеничну тврдњу која може штетити његовој части или угледу, казниће се новчаном казном до 180 дневница, а до 360 дневница ако то учини путем медија или интернета, на јавном скупу или на други начин којим би срамоћење постало приступачно већем броју особа.

Од сад ће се кажњавати мобинг и насиље у породици, а продужена је казна и за примање и давање мита с досадашњих шест мјесеци до пет година на најмање једну до осам година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана