Хрватска на "сивој листи" међународне организације за спречавање прања новца

Срна
Хрватска на "сивој листи" међународне организације за спречавање прања новца

ЗАГРЕБ - Међународна организација за борбу против прања новца, финансирања тероризма и других пријетњи финансијском систему /ФАТФ/ ставила је Хрватску на "сиву листу" земаља које се налазе под појачаним надзором.

Хрватска је једина чланица ЕУ која се на нашла на овој листи на коју су истовремено додани Камерун и Вијетнам.


Предсједник ФАТФ-а Раџа Кумар саопштио је да се Хрватска обавезала на провођење акционог плана којим ће побољшати усклађеност са прописима, те је позвао Загреб да тај план проведе што прије.

У појашњењу ФАТФ-а наводи се да акциони план за Хрватску укључује процјену ризика повезаних са злоупотребом правних лица и правних послова те кориштењем готовине у сектору некретнина, преносе хрватзски медији.

Из хрватског Министарства финансија наводе да додатни надзор ФАТФ-а не значи да је Хрватска високоризична земља за прање новца или финансирања тероризма и да ће надлежна тијела испунити све планиране мјере како би био настављен процес јачања механизама спречавања прања новца и финансирања тероризма.

ФАТФ редовно објављује такозване "црне" и "сиве листе" високоризичних држава.

"Црна листа" је попис држава које представљају високи ризик па је потребно примијенити мјере појачане дубинске анализе.

На "сивој листи" су државе које су под повећаним надзором, а које активно сарађују са ФАТФ-ом на исправљању недостатака у властитим системима за борбу против прања новца, финансирања тероризма те пролиферације оружја за масовно уништење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана