Хрватска може да суди и помилованима

Б92
Хрватска може да суди и помилованима

Стразбур - Хрватска има право да суди за ратне злочине и онима на које је претходно примјенила закон о помиловању, одлучио Европски суд за људска права у Стразбуру.

Суд у Стразбуру је одбио тужбу бившег хрватског војника против Хрватске за повреду права на поштено суђење.

"Међународно право све више тежи томе да је амнестија за тешка кршења људских права неприхватљива", образложиле су судије пресуду у случају Фреда Маргуша против Хрватске, донесену у уторак.

Тај бивши припадник хрватске војске издржава у Лепоглави казну од 14 година затвора изречену 2007. због мучења и убијања српских цивила у
Осијеку 1991.

Први пут му се судило 1997. за убиства, крађе и уништавање туђе имовине, али га је хрватски суд помиловао примјењујући Закон о општој амнестији.

Маргуш се пред судом поново нашао 2006. због кривичног дјела ратног злочина против цивилног становништва па је правоснажно осуђен на 14 година затвора.

На ту пресуду се жалио Европском суду правде, позивајући се на начело а нико не може да буде оптужен и осуђен двапут за исто дјело, али је суд одлучио да оно није примјењиво у случају ратног злочина.

"Хрватска правосудна тијела нису повредила људска права подносиоца тужбе тиме што су му поново судила за ратни злочин против цивилног становништва, већ су поступала у складу с међународним правом и позитивним обавезама", стоји у пресуди.

Судије су посебно истакле да је "изузетно важно да се суђење и пресуда не ограничавају прописима о амнестији у случају најтежих злочина и да се у тим случајевима помиловање или амнестија не допусте", пренијела је агенција Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана