Хрватска: МОСТ хоће владу националног јединства

Агенције
Хрватска: МОСТ хоће владу националног јединства

Загреб - Коалиција МОСТ тражи да се формира влада широке коалиције у коју би ушли и ХДЗ и СДП и МОСТ, саопштио је један од лидера ове коалиције Божо Петров.

Он је изјавио да МОСТ неће појединачно улазити у коалицују ни са ХДЗ-ом, ни са СДП-ом.

"Сматрмо да је потребно јединство. Ми смо у МОСТ-у врло једноставно превазишли идеолошке подјеле јер знамо да је приоритет Хрватске ријешење економске ситуације", навео је Петров на конференцији за новинаре.

Он је додао да очекује да и ХДЗ и СДП прихвете предлог да се покуша направити јединствена коалиција.

"То је једино сувисло како би се спровео реформски пакет мјера. Све друго би била превара наших бирача. То је оно што ми тражимо - јединство. Ми можемо бити модератори таквом јединству. Сматарамо да подјеле старе 25 годна могу да се ставе по страну за опште добро Хрватске, барем двије наредне године", рекао је Петров.

Он је навео и да је још рано да се говори о томе да ли ће МОСТ тражити мјесто премијера у тој широкој коалицији.

ХДЗ: Није реална влада националног јединства

Први човјек ХДЗ-а Томислав Карамарко рекао је да "кад он буде мандатар влада ће бити експертна и стручна".

Карамарко је у разговору за Нову ТВ рекао да су они побједничка странка.

"Немојте то заборавити, ми сми побједници", додао је. "Мене занимају програми, пустимо личне амбиције", рекао је Карамарко, пренио је index.hr.

"Није реална влада националног јединства. Нама то никако не одговара. Како ћемо ми сјести за сто с онима који су упропастили Хрватску? Ове реформе можемо провести ми и МОСТ заједно. Како можемо укључити оне који су привредно упропастили Хрватску", рекао је Карамарко.

Карамарко се обратио медијима одмах након преговора с МОСТ-ом и конференције за новинаре Боже Петрова.

Ми смо представницима МОСТ-а презентовали своје ставове и мишљења и мислим да су они били задовољни кад су видјели да имамо реалан програм. Ми смо странка која је побједила на изборима, имамо релативну већину, имамо програм који се радио двије и по године, ми се не можемо ресетирати и рећи то не постоји".

"Договорили смо се да можда створимо неку радну групу. Ја сам рекао, ми смо отворени, ако имате бољих идеја ми смо ту. Идеју о влади националног јединства никако не разумијем. Ја кад будем мандатар, влада ће бити експертна и стручна", рекао је Карамарко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана