Хрватска мора платити 12.000 евра одштете мушкарцу кога су претуки полицајци

Срна
Хрватска мора платити 12.000 евра одштете мушкарцу кога су претуки полицајци

ЗАГРЕБ - Европски суд за људска права досудио је одштету од 12.000 евра мушкарцу који је Хрватску тужио за повреду права на забрану мучења и нечовјечног поступања, након што је ухапшен због напада на полицајца.

Ријеч је о мушкарцу који је ухапшен 2011. године јер је пијан на јавном мјесту насрнуо на полицајца.

Док је ухапшени тврдио да су га на путу до станице претукли полицајци, полиција је навела да је везан "лисицама" искочио из полицијског комбија и главом ударио у земљу.

"Сљедећег дана пуштен је из станице након отрежњења, те је отишао на љекарски преглед гдје је утврђено да је имао сломљене нос и ребро, те модрице испод оба ока, на обје надлактице и лијевој страни тијела", саопштено је из Канцеларије представнице Хрватске пред судом у Стразбуру.

Против подносиоца је покренут прво прекршајни поступак због ремећења јавног реда и мира, а након тога и кривични поступак због напада на службено лице.

У кривичном поступку он је истакао да га је претукла полиција, па је суд наложио вјештачења, преносе хрватски медији.

Вјештак је утврдио да је могуће да је подносилац све повреде задобио прије првог љекарског прегледа у полицијској станици, али да је могуће да их је задобио и касније. Утврђено је да у сваком случају подносиоцу није могло пукнути ребро на начин на који је то описала полиција.

Подносилац је осуђен у кривичном поступку, а по његовој жалби другостепени суд је утврдио да није надлежан преиспитивати његове повреде јер је предмет тог поступка напад на службено лице у којем је био окривљени.

Уставни суд одбио му је уставну тужбу не осврћући се на приговоре о злостављању.

Европски суд за људска права је утврдио да Хрватска није пружила увјерљиве доказе да је подносилац повријеђен на други начин него како је он описао, при чему се ослонио и на налаз вјештака. Такође је утврдио да ниједно хрватско тијело није утврдило узрок повреда.

Суд је подносиоцу дао за право и да хрватска тијела нису провела ефикасну истрагу навода о злостављању, иако је његове повреде вјештачио вјештак, јер је вјештачење прибављено у склопу кривичног поступка, а не независне истраге.

Уз 12.000 евра одштете због повреде загарантованих права, коначном пресудом подносиоцу је досуђена и накнада од 3.000 евра због трошкова поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана