Хрватска мијења Устав због Перковића

Танјуг
Хрватска мијења Устав због Перковића

Загреб - Хрватска влада предложила је Сабору измјену Устава тако што ће бити укинута застарјелост за сва тешка убиства, а не само за она која су политички мотивисана.

Таква измјена Устава, наиме, омогућила би да, између осталих, процесуиран или изручен Њемачкој буде и бивши функционер југословенске тајне службе Јосип Перковић. Њемачка Перковића потражује због сумње да је учествовао у организовању убиства хрватског политичког емигранта Стјепана Ђурековића.

Посебним законом било би прописано која су то тешка убиства, а влада предлаже и уношење посебне одредбе која говори да се незастаревање односи и на случајеве тешких убистава за које је већ наступила застарелост.

Уставом би тако, ако у Сабору за измјене гласа двотрећинска већина заступника, било дефинисано да не застаријевају кривична дјела ратног профитерства, као ни кривична дјела из процеса трансформације и приватизације почињеног у вријеме Домовинског рата и мирне реинтеграције, ратног стања и непосредне угрожености независности и територијалне цјеловитости државе, прописана законом, кривична дијела тешких убистава прописана посебним законом или она која не застаријевају према међународном праву.

Иницијативу за промјену Устава поднијело је 45 посланика владајуће Социјалдемократске партије, а министар правосуђа Орсат Миљенић рекао је да је она "сасвим рационална и разумна јер за трајања једног режима се нису могли прогонити они који су убијали у његово име".

Та је иницијатива, додао је, довела до размишљања о томе какав утицај застаријевање има на сва тешка убиства почињена у прошлости, на то како се хрватско друштво суочава с тим и је ли коректно да некоме ко је убио двоје или троје дјеце прије 30 година данас нико не може ништа јер је дошло до застаре.

То је дубоко цивилизацијска ствар и вредносни став, нагласио је Миљенић објашњавајући разлоге владиног приједлога.

Будући да се дефиниција тешког убиства мења кроз историју, објасно је Миљенић, посебним ће се законом "направити каталог свих описа дијела које представљају тешко убиство ".

Говорећи о одредби која говори да се незастаревање односи и на случајеве код којих је застаревање већ наступило, Миљенић је рекао да се тиме онемогућава "ситуација да сад неко спава и каже ви сте промјенили Устав, али то се односи само 'про футуро'.

На то је упозорио и премијер Зоран Милановић истакавши да се том одредбом онемогућава да "некоме ко је прије 30 година учинио грозне ствари нико не може ништа".

"То је нешто што треба сузбити и ово је инструмент да се то учини, а онда се у то нормално, убрајају и политички мотивисана убиства. Тиме је ова прича доста јасно и прецизно заокружена и судови могу радити свој посао", закључио је Милановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана