Хрватска: Лов на богаташе који су крили новац у швајцарској банци

Срна
Хрватска: Лов на богаташе који су крили новац у швајцарској банци

Загреб - Хрватска је кренула "у лов" на богаташе који су избјегавали плаћање пореза, скривајући новац у швајцарској банци HSBC, пишу хрватски медији.

"Министарство финансија јутрос је затражило, преко Пореске управе и Канцеларије за спречавање прања новца, податке о хрватским грађанима који су клијенти швајцарске HSBC банке како би се утврдило да ли је било пореских утаја", кажу у хрватској Влади.

Они додају да Пореска управа и Канцеларија за спречавање прања новца континуирано сарађују са истим институцијама у европским земљама, те да ће ту сарадњу искористити и у овом случају.

Међународни конзорцијум за истраживачко новинарство разоткрио је тајне банковне рачуне које је швајцарска банка HSBC отварала за клијенте који су жељели избјећи плаћање пореза у матичним земљама. На рачунима који су разоткривени у овој афери похрањено је више од 100 милијарди долара.

У ову аферу, према подацима које је објавио Међународни конзорцијум за истраживачко новинарство, умијешано је и 37 особа које су повезане са Хрватском, од којих су трећина хрватски држављани.

Према подацима банке у којима пишу имена, бројеви рачуна и професије, види се да су међу њима један власник ресторана, филмски продуцент, фудбалер, привредник, а највећи износ новца једног Хрвата је 11,1 милион долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана