Хрватска: Љута паприка уводи ред и закон

Танјуг
Хрватска: Љута паприка уводи ред и закон

Ријека - Хрватски полицајци наоружала се релативно безазленим, али веома дjелотворним оружјем, у борби против криминала. Ради се о спрејевима пуњеним љутом паприком.

Употребом овог спреја очи, кожа, ноздрве почињу јако да пеку и жаре, а посљедице су краткотрајне - до 30 минута.

Особа би требало да избјегава контакт рукама с дјеловима тијела који су третирани тим спрејом и требало би да их испере с доста воде, рекао је Владо Харамија из Службе за јавни ред и мир Полицијске управе Ријека.

И љекари кажу да од употребе овог спреја не могу остати трајне посљедице. ''Он не спада у бојне отрове. Дакле релативно је безазлен, али то надраживање зна бити непријатно'', рекао је токсиколог др.сц. Фрањо Плавшић.

Овај спреј већ неколико пута је до сада употребљаван у пракси, углавном код успостављања нарушеног јавног реда и мира, као и приликом хапшења.

''Надам се да ће ово средство помоћи у раду полицијских службеника, односно да ће при употреби средстава присиле бити мање штетних посљедица по грађане'', каже Ивица Врбаслија, полицијски службеник за јавни ред и јавна окупљања у ријечкој полицији.

И док ће саобраћајни и "обични" полицајци тек сада почети да употребљавају овај спреј, њихове колеге из Интервентне већ неко време користе ово оружје, пише dnevnik.hr.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана