Хрватска купује француске борбене авионе Рафале

Танјуг
Хрватска купује француске борбене авионе Рафале

ЗАГРЕБ - Премијер Андреј Пленковић саопштио је данас на почетку сједнице владе да ће Хрватска купити 12 борбених авиона, француске Рафале.

“Влада је разматрала и оцијенила да је понуда Француске најбоља и донијела одлуку о набавци авиона Рафале: 10 једносједа и два двосједа”, рекао је Пленковић.

Прије доношења одлуке, Пленковић је рекао да ће новим вишенамијенским борбеним авионима Хрватска очувати способности ратног ваздухопловства земље и значајно га оснажити.

Влада је симболично ову одлуку донијела данас када Хрватска обиљежаава Дан оружаних снага, што је Пленковић искористио да свим њеним припадницима честита тај дан.

Додао је да влада води рачуна о националној безбједности.

"Новим вишенијаменским борбеним авионом којим ћемо замијенити садашње МиГ-ове, чији животни вијек истјече 2024., очуваћемо способности ХРЗ-а и значајно ћемо га оснажити", казао је Пленковић.

На тај начин ће, додао је, доприњети и очувању хрватског суверенитета.

Овом одлуком, рекао је премијер, Хрватска не остварује само највећу инвестицију у Хрватске оружане снаге од осамостаљења, него улаже у очување мира.

Иначе, процес куповине борбених авиона започет је у првом мандату Пленковићеве владе 2019., а премијер каже да су све понуде - САД, Француске, Шведске и Израела с пажњом размотрене.

Влада је, казао је, оцијенила да је понуда Француске најбоља и да Хрватска купује најбоље оцијењен и опремљен авион, по цијени од 999 милиона ева, уз могућност повољне отплате на рате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана