Хрватска: Карамарко кандидат за премијера?

Танјуг
Хрватска: Карамарко кандидат за премијера?

Загреб - Лидер опозиционе ХДЗ Томислав Карамарко ће се на наредним парламентарним изборима, ма када они били, кандидовати за премијерско мјесто, пише загребачки “Глобус”.

Он сматра да би све друго било невјеродостојно и неозбиљно.

Карамарко је, како се наводи, увјерен да је актуелна влада пропустила своју прилику у првој години мандата.

- Све болне потезе морали су повући у првих шест мјесеци, а они су се бавили само кадровањем, сматра он.

Карамарко је сигуран и да су пријевремени избори неминовни.

- Да ме не бисте погрешно схватили, ХДЗ мора доћи на власт потпуно спреман, с тимом стручњака чија ће главна референца бити знање и искуство, а не страначка подобност. Ако дођемо на власт само ради власти, онда је боље да се не кандидујемо, говори он.

Подсјећа се да се још у вријеме унутарстраначких избора спекулисало о могућности да Карамарко буде кандидат за предсједника државе. Послије се, након што је преузео странку, тврдило да би ХДЗ за премијера могао истаћи неког од страначких привредника, док би он остао предсједник странке.

Према посљедњим интерпретацијама, Карамарко би могао да постане предсједник Сабора, а владу би онда водио опет неко од ХДЗ-ових привредних стручњака.

Лидер ХДЗ-а, међутим, одбацује све те теорије и назива их злонамјерним конструкцијама и најављује да ће управо он бити кандидат за премијера на наредним парламентарним изборима.

Сматра се, наиме, да је након побједе на европским изборима и побједе или егала на локалним изборима, зависи како ко тумачи, предсједник ХДЗ-а учврстио позицију у странци и лоптицу пребацио Кукурику коалицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана