Хрватска је постала једна од најскупљих дестинација

Индекс.хр
Хрватска је постала једна од најскупљих дестинација

Упркос мрачним прогнозама о "пропасти сезоне" и "краху туризма", резултати су из године у годину све бољи. Предсезона и досадашња сезона показују добре резултате, иако то не спрјечава неке да и ове године предвиђају слом туризма у Хрватској.

Тај вишегодишњи раст туризма је пратио још већи раст цијена - запањујуће велики. Апартмани, хотели, ресторани и кафићи су забиљежили рекордно висок раст цијена у само три године, укупно између 45 и 80 посто. То је далеко највећи раст у туристичким државама ЕУ и шире, па је Хрватска постала једна од најскупљих држава за љетни одмор.

Раст цијена је астрономски, толики да задњих година најснажније гура инфлацију у Хрватској. Према подацима Државног завода за статистику (ДЗС), раст цијена од 2015. до јуна ове године у сегменту ресторани и хотели износио је огромних 70 посто, далеко више од општег раста цијена, који је износио 29,2 посто.

Срећом, ресторани и хотели чине мањи дио потрошње домаћинстава (у односу на храну, становање итд.), па је утјецај на општу стопу инфлације мали, али туристи су осјетили значајан раст трошкова љетовања. Колико је Хрватска постала скупа, јасно је из успоредбе с другим државама у којима је љетни туризам важна дјелатност.

Цијене у Хрватској дивљају

Раст цијена у хотелима и ресторанима од јуна 2021. до јуна 2024. износио је 51,7 посто у Хрватској, далеко више него у конкурентским туристичким државама. Друго највеће поскупљење имао је Португал, с растом цијена хотела и ресторана од 36,8 посто, а трећа је Црна Гора с растом од 33,9 посто.

Француска, Шпанија, Италија и Грчка су имале такође снажан раст цијена, али ни близу као Хрватска. Импликације тога су далекосежне јер је Хрватска јако брзо постала једна од најскупљих љетних туристичких дестинација у Европи, што би требало пратити и раст квалитета.

Рекордер по расту цијена ресторана и кафића

Туризам обједињује разне услуге и пословне активности, па су и цијене расле различитим интензитетом. Ресторани и кафићи су у јуну ове године били 45,7 посто скупљи него у јуну 2021. То је рекордан раст, за 30-ак постотних бодова већи од држава као што су Француска, Италија, Грчка и Шпанија, пише Индекс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана