Хрватска изручује и Мустача

Jutarnjih.hr

Вараждин - Жупанијски суд у Вараждину одлучио је данас да Њемачкој изручи бившег челника југословенске тајне службе Здравка Мустача на основу европског налога за хапшење.

Њемачка тражи Мустача због сумње да је био умјешан у убиство политичког емигранта Стјепана Ђурековића 1983. године у Минхену.

Мустачев адвокат Лидија Хорват потврдила је новинарима да је суд донио првостепену позитивну одлуку и најавила жалбу. Она је рекла да је Здравко Мустач добро поднио одлуку суда, али он није хтио да разговара с новинарима.

За разлику од загребачког Жупанијског суда и Врховног суда који су у истом случају одобрили изручење бившег обавјештајца Јосипа Перковића, суд у Великој Горици у јануару је због застарјелости одбио да изручи Мустача.

На ту се одлуку, међутим, жалила удовица убијеног Ђурековића, Гисела Ђурековић, што је Врховни суд уважио и укинуо рјешење великогоричког суда.

Због недостатка судија, суд у Великој Горици тражио је да се предмет додјели неком другом суду, па се тако нашао пред судијама у Вараждину.

Перковић и Мустач од почетка тврде да су жртве лажног свједочења бившег оперативца Винка Синдичића који је у недавном писму Перковићевој одбрани навео да је као крунски свједок њемачког правосуђа лажно свједочио у случају Ђурековић. У том случају, у Њемачкој је на доживотни затвор осуђен Крунослав Пратес.

Бивши челници југосовенске тајне службе ухапшени су 1. јануара пошто је на снагу ступио европски налог за хапшење. Хрватска је уочи уласка у ЕУ у јулу прошле године ограничила примјену европског налога на кривична дјела почињена послије августа 2002, што је довело до сукоба с ЕК и пријетњи санкцијама Хрватској. Тим измјенама, Хрватска је, међу осталим, онемогућила изручење Перковића и Мустача.

Потом је пронађен компромис према којем се од 1. јануара 2014. године европски налог примјењује без спорног временског ограничења.

Јосип Перковић изручен је Њемачкој крајем јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана