Хрватска изручује и Мустача?

Танјуг
Хрватска изручује и Мустача?

Загреб - Здравко Мустач, који је био надређен бившем функционеру југословенске и хрватске тајне службе Јосипу Перковићу, могао би бити изручен Њемачкој.

Уколико Врховни суд Хрватске прихвати да је породица убијеног Стјепана Ђурековића 1983. године код Минхена странка у спору, аутоматски ће бити активирана и њихова жалба на одлуку Жупанијског суда у Великој Горици, који је одлучио да Здравко Мустач не буде изручен Њемачкој.

Њемачка Мустача, који је био надређени бившем функционеру југословенске и хрватске тајне службе Јосипу Перковићу, који је у петак изручен њемачком правосудју, потражује због истог кривичног дјела - умјешаност у убиство Ђурековића.

Жалба удовице Гизеле Ђурековић на пресуду новогоричког Жупанијског суда је, како пише сплитска "Слободна Далмација", завршила на Врховном суду.

"У понедјељак је врховна судска институција у земљи примила жалбу Ђурековићеве удовице, којом она тражи да јој се призна позиција стране у поступку у предмету изручења Здравка Мустача Њемачкој", потврдио је листу портпарол Врховног суда Дражен Трипало.

Ђурековићевој удовици је то право признао Жупанијски суд у Загребу приликом одлучивања о судбини Јосипа Перковића.

У случају да Гизела Ђурековић постане страна у поступку, аутоматски ће се активирати и њезина жалба на одлуку Жупанијског суда у Великој Горици о неизручењу Мустача, а Врховном суду ће се отворити могућност да уједначи домаћу правосудну праксу и Перковићевог надређеног, иначе првоосумњиченог у случају Ђурековићеве ликвидације, такођер изручи на основу европског налога за хапшење.

Врховни суд, како се наводи, нема децидиран рок у којем треба одлучити о жалби којом Ђурековићева удовица тражи да јој се призна статус стране у поступку, но није искључено да одлуку о томе буде донијета ове, или најкасније наредне седмице.

"Ако Врховни суд уважи нашу жалбу и Гизели Ђурековић додјели позицију стране у поступку, онда ће у року од три дана Врховни суд одлучити и о жалби за неизручење Мустача", изјавио је адвокат породице Синиша Павловић.

До тада одлука Жупанијског суда у Новој Горици о неизручењу Мустача због застарелјости предмета неће бити правоснажна.

Ако Ђурековићевој удовици Врховни суд призна статус стране у поступку, Мустач би ипак могао завршити у Њемачкој, пише лист и додаје да незваничне информације говоре да ту опцију нису сасвим искључили ни његови адвокати.

Врховни суд у том ће случају имати двије могућности. Према првој, моћи ће да преиначи рјешење Жупанијског суда из Велике Горице и одлучи да се Мустача ипак преда Њемачкој. Самом Мустачу у том случају не остаје превише маневарског простора. Посљедња нада прије изручења може му бити једино уставна тужба, но шансе да она успије након што је Уставни суд једногласно одбио ону Перковићеву прилично су мале.

Према другој, Врховни суд читав поступак може вратити на почетак, ако закључи да у самоме поступку нису тачно утврђене чинејнице. Читав спис вратиће се на Жупанијски суд, који ће о изручењу Мустачу одлучивати од почетка.

Ипак, извјесно је да се тај поновљени процес неће одвијати на суду у Великој Горици. Адвокат Гизеле Ђурековић спрема се да затражи изузеће Жупанијског суда у Горици и премјештај предмета на неки други суд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана