Хрватска: Излила се Купа, због Драве почела евакуација

Агенције
Хрватска: Излила се Купа, због Драве почела евакуација

Загреб - Ријека Купа излила се на неколико мјеста у Горском Котару и поплавила саобраћајнице, куће и вртове, док је у мјесту Ловречан оток у Вараждинској жупанији почела евакуација становништва због опасности од изливања ријеке Драве, преносе агенције.

Из превентивних разлога евакуисано је два од пет домаћинстава колико их живи у том мјесту, јер се водени талас очекује у вечерњим часовима, саопштено је из Центра за одбрану од поплава у Вараждинској жупанији.

На ријеци Купи у Горском Котару од извора до Луковдола проглашене су ванредне мјере заштите од поплаве, док се током ноћи очекује и водени талас из Словеније на ријекама Драви и Сави.

Из предузећа “Хрватске воде” истичу да ће на подручју Хрватске на снази бити мјере одбране од поплаве, али да не очекују изливање ријека.

“Хрватске воде” прогласиће током вечери мјере редовне обране од поплава за дионице ријеке Саве од Јесеница у Словенији до Загреба, најавио је замјеник руководиоца Одбране од поплава за средњу и доњу Саву Зоран Чавловић.

Он каже да је формирање овог воденог таласа посљедица јучерашњих и данашњих падавина у Словенији, које су изазвале нагли раст водостаја Саве, преносе хрватски медији.

Водостај Драве код Осијека и Дунава код Батине расте, али се, како кажу надлежни, не очекују већи проблеми.

Ниво Дувана за сада износи око два метра, а припремне мјере одбране од поплаве проглашавају се када водостај буде три метра.

Припремне мјере одбране од поплаве на ријеци Драви код Осијека могу бити проглашене крајем радне седмице, када би водостај могао бити 240 центиметара.

Због пражњења препуних акумулација из аустријских хидроцентрала на ријеци Драви у Словенији проглашен је такозвани црвени аларм због опасности од поплава.

Екстремни водени талас ће подручје Марибора достићи поподне, а у средњем и доњем току ријеке Драве постоји опасност од поплава већег обима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана